Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei are o nouă titulatură | IPS Leo este Arhiepiscop de Helsinki şi a toată Finlanda

IPS Leo

Începând cu prima zi a anului, odată cu retragerea Mitropolitului Ambrose de Helsinki, au intrat în vigoare mai multe hotărâri ale Sinodului Bisericii Ortodoxe a Finlandei, adoptate în 27 noiembrie 2017. Astfel, titulatura Primatului Bisericii Ortodoxe a Finlandei a fost schimbată în: Arhiepiscop de Helsinki şi a toată Finlanda, iar tronul arhiepiscopal a fost mutat de la Kupio în capitala Helsinki.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ambrose de Helsinki s-a retras din scaunul arhiepiscopal, începând cu 1 ianuarie 2018, informează Orthodox Christianity.

Mitropolitul Ambrose a slujit ca ierarh timp de 29 ani, dintre care 16 în Arhiepiscopia de Helsinki.  S-a născut în 10 august 1945 în Tohmajärvi, Finlanda. A studiat în Finlanda, SUA, Ungaria, UK şi Rusia. A fost tuns în monahism şi hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah în 1979, în obştea Mănăstirii Noul Valaam. În 1986 a fost hirotesit arhimandrit şi episcop în 1988. A condus Eparhia de Oulu în calitate de mitropolit între 1997 şi 2002, apoi, începând cu anul 2002, a fost numit Mitropolit de Helsinki.

„Consider că un episcop sau preot poate sluji Biserica în mai multe feluri, chiar şi într-o calitate neoficială. Acum este timpul ca alţii să îşi asume responsabilitate deplină”, a remarcat IPS Ambrose.

Odată cu aceste schimbări hotărâte de Sinod, Primatul Bisericii Finlandei, Înaltpreasfinţitul Părinte Leo îşi va muta cancelaria la Helsinki, însă Administraţia Bisericii Finlandei va rămâne în Kupio. Această decizie a fost luată deoarece majoritatea credincioşilor locuiesc în Eparhia de Helsinki.

De asemenea, Eparhia de Karelia îşi va schimba denumirea, iar ierarhul care va fi ales în anul 2018 pentru a conduce eparhia va purta titulatura de Mitropolit de Kupio şi Karelia.

Biserica Finlandei este o biserică ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol. Este a doua biserică oficială a Finlandei, alături de Biserica Evanghelică Luterană a Finlandei.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Finlandei

Comentarii Facebook


Știri recente