Biserica ne cheamă la Canonul cel Mare: PS Ieronim Sinaitul

„Biserica ne cheamă, începând de luni, 15 martie 2021, la Pavecerniţa Mare, unde se citeşte Canonul cel Mare”, a spus duminică Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul la Catedrala Patriarhală.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte în patru părţi în primele patru zile din Postul Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, şi integral în miercurea din săptămâna a 5-a.

Episcopul vicar patriarhal a explicat că acest canon aduce în faţa tuturor „pilde de sminteală şi de cădere, dar şi de virtute, ca noi să fim şi mai clari în sufletul nostru asupra tuturor aspectelor vieţii noastre, să punem început bun şi astfel şi postul să fie cu mult folos duhovnicesc”.

Ierarhul a vorbit şi despre Duminica iertării.

„Duminica aceasta, dincolo de dieta alimentară sau de postirea de bucate, produsele lactate şi toate celelalte, este Duminica iertării”.

„Prima şi cea mai potrivită faptă pe care putem să o facem este iertarea”, a îndemnat Preasfinţia Sa.

Postul Mare, a explicat Părintele Episcop, este o călătorie duhovnicească ce are ca scop restaurarea chipului lui Dumnezeu în om.

„Călătoria noastră spre Cruce şi spre Înviere este o călătorie spre biruinţa asupra păcatului şi a morţii, spre restaurarea chipului lui Dumnezeu în om şi spre restaurarea prin demnitatea sa împărătească aşa cum s-a făcut cu fiul cel risipitor care s-a întors la Dumnezeu şi Dumnezeu l-a primit”.

„Să punem început bun în apropierea acestui Sfânt şi Mare Post mai întâi prin iertare, nu învinovăţindu-ne şi dând vina unii pe alţii pentru păcatele noastre, ci căutând cu adevărat să ne curăţim de ceea ce este rău, să fim postitori pentru a corecta această curiozitate şi nestăpânire a primilor oameni, care este caracteristică firii omeneşti după păcat”, a îndemnat ierarhul în cuvântul rostit la Sfânta Liturghie.

Foto credit: arhivă Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente