Biserica Mântuleasa din Craiova a fost resfințită

Unul dintre cele mai reprezentative lăcașuri de închinare ale Cetății Băniei, Biserica”Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa, a îmbrăcat duminică, 3 noiembrie 2013, haine de sărbătoare. Evenimentul a fost prilejuit de resfințirea sfântului locaș, ca urmare a finalizării amplelor lucrări de restaurare și consolidare realizate aici în ultimii trei ani, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. La ceas de sărbătoare, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pentru contribuția adusă la restaurarea și înfrumusețarea bisericii, mai multe persoane au primit gramate chiriarhale de apreciere din partea Mitropoliei Olteniei, iar preotul paroh Constantin Reșceanu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor. La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr (Luca 16, 19-31). De asemenea, Mitropolitul Olteniei a exprimat bucuria duhovnicească prilejuită de resfințirea bisericii aflată sub purtarea de grijă a Maicii Domnului. „Trăim în această zi bucuria resfințirii aceastei frumoase biserici închinate Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. De altfel, biserica se numește „Mântuleasa”, cu referire la Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu prin care a venit în lume Mîntuitorul Hristos, prin care a venit în lume mântuirea noastră. Și de bună seamă că tot ceea ce am realizat în acest sfânt lăcaș s-a făcut cu ajutorul Maicii Domnului, cea care ne iubește, ne ajută și ne dăruiește cele mai trainice bucurii în această viață. Noi dăm slavă lui Dumnezeu, îi felicităm pe toți cei care ne-au ajutat să împlinim această misiune sfântă si rugăm pe Atotputernicul să dăruiască tuturor sănătate, pace și bucurie în viața veșnică”, a încheiat IPS Irineu.

Momentele liturgice dedicate sfințirii Bisericii Mântuleasa din Craiova au fost urmate de lansarea monografiei sfântului lăcaș, lucrare publicată la Editura „Mitropolia Olteniei” și semnată de prof. dr. Toma Rădulescu și un film documentar ce cuprinde istoricul sfântului lăcaș de închinare.

Repere istorice

Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul lăcaș a fost construit pe fundațiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. Biserica avea și un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desființate de pe lângă biserici. Sfântul lăcaș a fost restaurat integral la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare și a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, preotul Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, și pe preotul prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente