Biserica de lemn a Mănăstirii Voivodeni a fost sfințită

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit duminică slujba de sfințire a bisericii de lemn cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” a Mănăstirii Voivodeni.

La acest eveniment au participat numeroși pelerini, dar și oficialități județene și locale.

După sfințirea lăcașului de cult a urmat săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii în altarul de vară situat în vecinătatea bisericii.

La finalul întâlnirii, PS Petroniu a acordat o diplomă de apreciere pr. protos. Acachie, starețul Mănăstirii Voivodeni, pentru efortul depus la înfrumusețarea lăcașului.

Au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica de lemn.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Mănăstirea Voivodeni

Mănăstirea Voivodeni este aşezată la marginea satului cu acelaşi nume, situat la graniţa judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a localității pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ.

Pornind de la aceste tradiţii locale consemnate în toponimia locurilor, în anul 2000, s-a luat iniţiativa ridicării unei mănăstiri. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate, prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, în data de 27 noiembrie 2000.

În acest context, 2 ani mai târziu, respectiv în anul 2002, au venit la Voivodeni câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor meleaguri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului.

Citește mai multe detalii despre istoria mănăstirii aici.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente