Biserica apreciază demnitatea și importanța femeilor în societate

Femeia, disprețuită și desconsiderată în vechime, își reprimește demnitatea socială în creștinism. O Fecioară a născut ca om pe Fiul lui Dumnezeu, pe Iisus Hristos, și a devenit modelul desăvârșit al firii sale.

Femeia are un loc special în Ortodoxie. Biserica o apreciază prin asemănarea ei cu Maica Domnului, ceea ce a purtat în pântece și a născut pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.

În cultul public sunt elogiate curajul femeilor mironosițe și al mucenițelor, precum și viețile virtuoase ale sfintelor cuvioase din diferite arii geografice sau sociale.

În Biserica Ortodoxă Română, femeile au o zi aniversară fixată de Sfântul Sinod în Duminica a treia după Paști și intitulată „Ziua Femeii Creștine”.

În mesajul de felicitare transmis de Ziua Femeii Creștine 2019, Patriarhul României elogiază femeile drept „lumină pentru familie și societate”. În același mesaj, Preafericirea Sa vorbește apreciativ despre implicarea lor în societate ca soții și mame, precum și în diverse arii de activitate:

„În România de azi, o mulţime de femei contribuie la educaţia copiilor şi tinerilor, în grădiniţe, în şcoli şi în universităţi. Multe femei lucrează în unităţi medicale şi în centre sociale unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri, iar alte femei contribuie la viaţa societăţii în diferite domenii de activitate: parohii din ţară şi străinătate, administraţie publică, cercetare ştiinţifică, arte, agricultură, industrie, comerţ, armată etc”.

Grija Bisericii față de femeie nu se rezumă doar la aprecieri și felicitări ci în sprijin concret acolo unde este nevoie. Centre precum cele ale Asociației Diaconia oferă servicii gratuite și ajutor material mamelor și copiilor, victime ale violenţei în familie.

Un alt exemplu este cel al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale care desfășoară numeroase activități de Prevenție și depistare a cancerului de col uterin. Prin campania inițiată în ianuarie 2018, peste 700 de femei din mediul rural au primit investigații și tratament medical gratuit.

La sărbătorile Maicii Domnului, Patriarhul Daniel amintește mereu că Fecioara Maria este „ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinţilor copiilor, şi ocrotitoarea familiilor care deşi nu au copii adoptă şi cresc copii”.

Mamele sfinților au fost întotdeauna elogiate de Părintele Patriarh și oferite ca model pentru că „au avut o conștiință a responsabilității de a crește copiii în credință, a-i face iubitori de Hristos și de Biserică și a-i îndemna să fie milostivi”.

„Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În Anul Centenar, Patriarhul României a evidențiat exemplul „acelor femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar.

Biserica apreciază și realizările din prezent ale unor personalități feminine, cum este cazul sportivei Simona Halep care a fost premiată atât de Patriarhia Română cât și de Arhiepiscopia Tomisului în urma multiplelor realizări în tenis dar și pentru mărturisirea publică a credinței la marile competiții internaționale.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente