Binecuvântare pentru credincioșii bănățeni

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, în Mitropolia Banatului au fost oficiate Liturghii arhierești la Șiria, județul Arad, Caransebeș și Timișoara. Ele au fost oficiate de ierarhii locului, care i-au binecuvântat pe credincioși și au ținut cuvinte de învățătură, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a vizitat duminică, 9 decembrie, credincioșii din Parohia Șiria, Protopopiatul Lipova. Înalt Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, înconjurat de un sobor constituit din preoții parohiei, Pavel Savu și Iulian Botezatu, împreună cu preotul pensionar Teodor Poneavă. Corul parohiei a dat răspunsurile liturgice, iar copiii au oferit celor prezenți un frumos buchet de colinde. În cuvântul de învățătură sub titlul „Statura creștină”, IPS Timotei a vorbit despre exemplul Mântuitorului, al bărbatului desăvârșit și al vârstei deplinătății lui Hristos, arătând că, potrivit Apostolului zilei, pentru atingerea acestei staturi este necesară o luptă în care creștinul îmbracă o adevărată armură a ostașului vremii, dar cu simbolism duhovnicesc. Ținuta aceasta trebuie să fie fără cusur, iar starea dreaptă se impune. Femeii gârbove din Evanghelia zilei (Luca 13) i se redă această stare sau statură spre a privi cerul. „În acest post, firescul zilelor de iarnă, cu pământul acoperit de zăpadă, anticipează sărbătoarea Nașterii Domnului, cu simbolul nevinovăției și frumuseții, amintind mesajul îngeresc de împăcare a omului cu Dumnezeu, bradul ce așteaptă darurile lui Moș Crăciun, ne îndeamnă la starea dreaptă prin înălțare, prin săvârșirea binelui, înțelegând îndeosebi ajutorarea aproapelui”, a subliniat Înalt Preasfinția Sa. După-amiază, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a vizitat Parohia Seleuș, Protopopiatul Ineu, la invitația preotului paroh Petru Ursulescu și a credincioșilor. În biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după slujba Vecerniei s-a desfășurat cea de-a treia ediție a concertului de colinde intitulat „Colindăm Domnului Bun”, la care au participat coruri de colindători din Arad, Ineu, Pâncota și Seleuș.

În încheierea festivității, Înalt Preasfințitul Timotei i-a adus cuvenitele aprecieri membrilor corurilor prezente, subliniind că frumusețea interpretării a pus mai mult în evidență valoarea colindelor și tradițiilor strămoșești. Totodată, i-a felicitat atât pe interpreți, cât și pe auditori, în întâmpinarea sfintelor sărbători.

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din cartierul Balta Sărată

În duminica a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Schimbarea la Față a Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul caransebeșean Balta Sărată. Cu acest prilej, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Bucuria duhovnicească a început în ajun, când ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în biserica cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, în prezența unui număr însemnat de credincioși. În cuvântul adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a precizat: „Dumnezeu a rânduit ca, în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, să poposim duhovnicește în cele două biserici din cartierul Balta Sărată, biserica de pe deal cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” și biserica din vale, închinată celui mai iubit ierarh, păstor al bisericii creștine din toate timpurile, cel mai mare filantrop, cum îl numesc Părinții Bisericii, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Așa a binevoit Dumnezeu, ca într-o duminică din Postul Nașterii Domnului să venim și să ne rugăm împreună cu preoții și credincioșii din aceste două biserici ale Caransebeșului”. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit o hirotonie de diacon, iar părintele slujitor Gheorghe Românu a primit rangul de iconom. La final, toți copiii prezenți au primit daruri din partea ierarhului. Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” a fost înființată în 1996 și cuprinde credincioșii care locuiesc în cartierele Balta Sărată și Caransebeșul Nou până la podul peste pârâul Sebeș, piața veche a orașului și colonia carboniferă. În anul 2002 s-a început construirea bisericii actuale cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, lucrări finalizate în anul 2006. La data de 10 august 2008, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost înființată la 1 aprilie 2006. Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost ctitorită de familia Cosma în anul 2004. Este situată la intrarea în municipiul Caransebeș, în cartierul Balta Sărată, în imediata apropiere a drumului european E70. A fost sfințită în 30 iulie 2006 de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind prima biserică târnosită în calitate de episcop al istoricei eparhii a Caransebeșului. Din motive pastoral-misionare, de la data de 1 ianuarie 2008, Parohia „Sfântul Nicolae” s-a alipit la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului”.

Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit duminică la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din slujitori de la Centrul eparhial și de la catedrală. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojeanul a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică a duminicii a XXVII-a după Rusalii, de la Luca 13, 10-17. În acest sens, Preasfinția Sa a arătat că, deși femeia gârbovă din Evanghelie nu a cerut ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, El o vindecă, deoarece îi cunoștea credința și răbdarea ei, știa că singurul ajutor pe care îl aștepta era de la Dumnezeu, căci ea nu mai căuta vindecarea trupului, ci doar mântuirea sufletului. În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor credincioșilor binecuvântarea și dragostea părintească a Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente