Binecuvântare patriarhală pentru membrii coralei „Nicolae Lungu”

Membrii coralei Nicolae Lungu a Patriarhiei Române au fost binecuvântaţi astăzi, 01 mai 2016, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, după Vecernia Învierii Domnului.

02

În prima zi de Paști, în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română, a fost oficiată în jurul orelor 12:00 Vecernia Învierii, numită în popor și „a doua Înviere”. La Catedrala Patriarhală, Vecernia Învierii Domnului a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi (mai multe informaţii aici). Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

După slujbă, Patriarhul României a primit vizita tinerilor muzicieni. Evenimentul a avut loc la Reşedinţa Patriarhală. Sub bagheta dirijorală a pr. lector dr. Stelian Ionaşcu corul a interpretat câteva piese cu specific pascal, apoi Preafericirea Sa i-a binecuvântat şi le-a oferit daruri.

Cu o vechime de peste 200 ani, Corala Patriarhiei Române reprezintă pentru modernitate mărturia evoluţiei muzicale polifonice la noi. Pupitrul corului a găzduit de-a lungul vremii  nume de excepţie în dirijat şi compoziţie. Aceşti artişti au adus constant noi forme şi direcţii în evoluţia muzicii corale româneşti şi au pus mai presus de orice dragostea pentru muzică, religie şi societate.
03

***

Corala catedralei Patriarhiei Române  îşi află originile în însuşi începutul fragil al coralisticii româneşti din Muntenia. Domnitorul Alexandru Ghica va aduce de la Silistra pe Arhimandritul Visarion, preot rus, cunoscător al notaţiei pe portativ, dar şi al limbii ruse şi române; acesta va alcătui primul cor la Bucureşti, în 1836. Era un cor bărbătesc, format din ostaşi, de aceea se va numi Corul cântăreţilor Ştabului Oştirii. Deşi funcţiona la Curtea Veche (Biserica Sfântul Anton), unde, credem că făceau repetiţiile, corul bărbătesc alcătuit de Arhimandritul Visarion era solicitat în dese rânduri să cânte la Mitropolie în Duminici şi sărbători.

O perioadă înfloritoare a corului Catedralei Mitropolitane este cea între 1912-1932, când la conducerea dirijorală s-a aflat Gheorghe Cucu, o personalitate incontestabilă a muzicii corale laice şi bisericeşti.

Sfârşitul anului 1947 marchează începutul unei noi epoci artistice în viaţa coralei Catedralei, cea mai fructuoasă şi mai îndelungată marcată de personalitatea profesorului Nicolae Lungu (1947-1985). A urmat apoi la conducerea coralei Patriarhale părintele Constantin Drăguşin, doctor în Teologie, absolvent al Conservatorului de muzică din Bucureşti, profesor, dirijor şi compozitor. Urmând liniei trasate de profesorul Nicolae Lungu, părintele Constantin Drăguşin şi-a apropiat la rândul său mai mulţi discipoli între care preot lector dr. Stelian Ionaşcu (dirijor secund din 1993 si actualul dirijor al coralei din 2008).

Repertoriul Coralei Patriarhiei este vast, preponderent religios şi liturgic, din paleta largă componistică – de la piese clasice la cele contemporane – fiind riguros selectate  partiturile care se încadrează cu demnitate în spaţiul liturgic al Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente