Biblioteca Centrală Universitară și Biblioteca Sf. Sinod au organizat o conferință dedicată cărții vechi

Festivalul Strada de C’Arte a debutat joi la București cu o conferință dedicată cărții vechi, organizată de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCU) și Biblioteca Sfântului Sinod.

Confe­rința „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile” a reunit cercetători, cadre didactice și specialiști din numeroase instituții academice și culturale de prestigiu din întreaga țară, printre care Academia Română, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Brukenthal, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și altele.

După cuvântul de deschidere al conf. dr. Mireille Rădoi, directorul general al BCU, Arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a remarcat numărul mare de specia­liști care au vrut să ia parte la lucrări.

„Acest eveniment dedicat iubitorilor cărții și cercetătorilor ei, bibliofiliei și bibliologiei, a fost realizabil datorită eforturilor conjugate ale insti­tuției-­gazdă, în care am găsit un mare sprijin în doamna director Mireille Rădoi și în doamna dr. Andreea Badea, precum și datorită susți­nerii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a aprobat întotdeauna această colaborare și pe care a susținut-o prin diferite ini­țiative concrete”, a spus părintele arhimandrit.

„Dorința organizării unei astfel de conferințe este mai veche. Ea lipsea din peisajul cultural și științific românesc. Într-adevăr, la muzee sau biblioteci au mai fost evenimente strict dedicate cărților rare. Cartea românească nu este neapărat mai veche, ci este rară. Aș dori ca această conferință să constituie începutul unui lung șir de astfel de manifestări.”

„Îmi exprim absoluta surprindere față de faptul că programul s-a completat în două zile, cu regretul că nu am putut să îi includ în lista de vorbitori pe toți cei care au răspuns invitației”, a mai spus directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

„Faptul că a avut o atât de mare receptivitate dovedește că o astfel de manifestare era așteptată. Mai mult, sunt cercetători care au venit aici din multe zone ale țării și care sunt dornici să ne întâlnim, să comunicăm și să ne sfătuim”.

În partea a doua a conferinței, Arhim. Policarp Chițulescu a susținut prelegerea intitulată „Date noi privind activitatea tipografului Duca Sotiriovici din Thassos”.

„Evenimentele organizate în cadrul acestui festival sunt foarte importante pentru societatea modernă. Realitatea este că nu vom scăpa de cartea veche, întrucât ea reprezintă cultura și identitatea noastră”, a declarat, pentru Ziarul Lumina, dr. Andreea Badea, directorul Biroului Bibliofilie – Manuscrise al BCU.

„Menirea noastră, a celor care găzduim și valorificăm aceste cărți, este și aceea de a le face accesibile tinerilor.”

Participanții la conferință au avut ocazia de a admira un exemplar expus al Tetraevanghelului slavon tipărit de ieromonahul Macarie, la Târgoviște, în anul 1512. Evenimentul a inclus și prezentări ale unor noi apariții editoriale.


Festivalul Strada de C’Arte, organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, se desfășoară în perioada 21-24 septembrie 2023 și include conferințe, dar și evenimente pentru copii și tineri.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente