Basilica foto: Anul bisericesc în imagini

Anul Bisericesc începe la 1 septembrie, dată care, potrivit Tradiției, coincide cu prima zi a creației lumii și cu debutul activității de propovăduire a Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ. Cu această ocazie, vă propunem un periplu fotografic de-a lungul principalelor sărbători ale anului bisericesc.

Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) este prima sărbătoare importantă din anul bisericesc.

„Începutul Anului Bisericesc este marcat de Nașterea Maicii Domnului, în 8 septembrie, iar sfârșitul Anului Bisericesc de trecerea Ei la viața veșnică, Adormirea și ridicarea la cer, în 15 august”.
– Patriarhul Daniel

Fetiță în ie la slujba Sfintei Liturghii de Nașterea Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu
Patriarhul Daniel împarte iconițe copiilor în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie) este cea mai veche și importantă sărbătoare închinată Sfintei Cruci. Praznicul amintește de aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei de către Episcopul Macarie al Ierusalimului de la amvon, pentru a fi văzută și venerată de credincioși în data de 14 septembrie 335.

Soborul slujitor al Catedralei Patriarhale de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
Un copil la Mănăstirea Caraiman, ocrotită de Sfânta Cruce, nerăbdător să primească anafură. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie) este cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului.

Praznicul a fost instituit în secolul al VI-lea, când împăratul Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o nouă biserică închinată Fecioarei Maria (Biserica „Sfânta Maria” – cea Nouă). A doua zi după sfințirea bisericii, pe 21 noiembrie, a început să fie sărbătorit hramul, adică Sfânta Fecioară, acesta fiind închinat aducerii ei la templu.

Patriarhul Daniel hirotonește un diacon în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică. Basilica.ro / Mircea Florescu
Mântuitorul binecuvântând un copil de ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Nașterea Domnului este sărbătoarea centrală a perioadei liturgice numită Octoih și prima sărbătoare a anului bisericesc închinată Mântuitorului. În data de 25 decembrie prăznuim taina Naşterii Pruncului Iisus Hristos din Fecioara Maria.

Sărbătoarea Nașterii Domnului în Catedrala Patriarhală. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
„Colindele sunt adevărate certificate de naștere ale românilor ca popor creștin.” – B.P. Hașdeu. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Tăierea-împrejur (1 ianuarie) este sărbătoarea care arată faptul că Mântuitorul a venit „să împlinească Legea, să o pună în practică, și în același timp să o plinească, adică să o desăvârșească” (Patriarhul Daniel).

Acest praznic este sărbătorit o dată cu Sfântul Vasile cel Mare și noul An Civil.

Patriarhul României se roagă în Sfântul Altar în noaptea trecerii dintre ani. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Botezul Domnului (6 ianuarie), numit în popor și Boboteaza, amintește de botezul primit de Mântuitorul Hristos de la Sf. Ioan Botezătorul în apa Iordanului.

Se mai numește și Epifania sau Teofania, deoarece Hristos este mărturisit pentru prima dată ca Mesia de Sf. Ioan Botezătorul și de glasul Tatălui din Ceruri.

Patriarhul României binecuvântează credincioșii cu apă sfințită. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
Un credincios ia Agheasmă Mare în ziua Bobotezei. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Întâmpinarea Domnului (2 februarie) este sărbătorită la 40 de zile de la Nașterea Domnului și marchează aducerea, conform Legii vechi, la templul din Ierusalim a Pruncului Iisus. Acesta a fost întâmpinat de Dreptul Simeon căruia i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise.

Patriarhul Daniel binecuvântează credincioșii la finalul Sfintei Liturghii de Întâmpinarea Domnului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Buna Vestire (25 martie) este cel mai vechi praznic închinat Maicii Domnului. Acesta amintește de vestea cea bună pe care Arhanghelul Gavriil i-a adus-o Fecioarei Maria, că va naște pe Mesia.

Evanghelia de la Luca este singura dintre cele patru Evanghelii care relatează momentul Bunei Vestiri. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
O mamă și fiul său se închină la icoana Bunei Vestiri. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Duminica Floriilor (Floriile) este primul praznic cu dată schimbătoare din cadrul anului bisericesc.

Floriile amintesc de Intrarea triumfală a Domnului, în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, „sărbătoarea sărbătorilor” (cf. Canonului Paștilor), semnificând biruința lui Hristos asupra morții și mântuirea neamului omenesc.

Paștile reprezintă centrul anului liturgic, reperul după care sunt stabilite celelalte sărbători cu dată schimbătoare și perioadele liturgice (Penticostar, Octoih, Triod). Importanța sa este subliniată și de faptul că este singura sărbătoare care durează trei zile.

Patriarhul României împarte Lumina Sfântă. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu
Mulțime de credincioși prezenți la sluja de Înviere. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Înălțarea Domnului este sărbătorită întotdeauna în joia săptămânii a șasea după Paști, adică la 40 de zile de la Înviere și este una dintre cele mai vechi sărbători.

Înălțarea Domnului este unul dintre hramurile Catedralei Mântuirii Neamului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu
În ziua Înălțării Domnului sunt pomeniți și Eroii Neamului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) amintește de evenimentul menționat în Faptele Apostolilor (Fapte 2: 1-4), când Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli, în foişorul unde stăteau. Acest eveniment este serbat întotdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști.

În strânsă legătură cu Pogorârea Sfântului Duh, în lunea după Duminica Rusaliilor este cinstită Sfânta Treime.

Sfințirea ramurilor de tei și nuc în prima zi de Rusalii. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
Un copil se pregătește să primească Sfânta Împărtășanie în ziua Pogorârii Sfântului Duh. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Schimbarea la Față (6 august) amintește de schimbarea minunată la față a Domnului, în muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov. Este o sărbătoare mai nouă decât celelalte praznice împărătești.

În ziua praznicului Schimbării la Faţă se binecuvântează fructele, în special strugurii. „Strugurii s-au schimbat la înfăţişare şi la gust prin lumina primită de la soare. Aşa şi omul credincios, prin lumina lui Hristos, prin harul Duhului Sfânt se schimbă” (Patriarhul Daniel).

Adormirea Maicii Domnului (15 august) este una dintre cele mai importante sărbători și marchează încheierea anului bisericesc.

„Adormirea Maicii Domnului este rânduită în ultima lună a anului bisericesc, întrucât această sărbătoare este Icoana Tainei Bisericii care mută sau trece de la viața pământească pe oameni, la viața cerească, veșnică”.
-Patriarhul Daniel

Maica Domnului este cinstită cu o zi înaintea Adormirii prin Prohod și procesiuni. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
Patriarhul României în mijlocul credincioșilor de Adormirea Maicii Domnului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Ene Braniște, Liturgica generală, Editura Basilica, București 2015

Foto: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente