Avansează lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Pe șantierul din Dealul Arsenalului, lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sunt în plină desfășurare. Momentan, se lucrează la introducerea ancorajelor prin pereții mulați, care vor asigura stabilitatea acestora în timpul săpăturilor, informează „Ziarul Lumina”.

Două mașini pentru foraj și o echipă de 40 de muncitori lucrează non-stop pentru executarea ancorajelor, care constituie de fapt încheierea celei de-a doua etape a lucrărilor de execuție a pereților mulați. Ing. Dănuț Grigoraș, șef de șantier din partea SC.Foretisinject.SRL, ne-a oferit detalii cu privire la stadiul lucrărilor: ‘S-a încheiat execuția pereților mulați pe toate laturile, adică pe tot perimetrul catedralei și s-a realizat grinda de coronament. Este o lucrare din beton armat care se realizează deasupra pereților mulați pentru a lega panourile de pereți între ele. Momentan, lucrăm la introducerea ancorajelor. Acestea sunt realizate din toroane, la capătul cărora se realizează un bulb din beton. După întărirea acestui bulb, toroanele se pretensionează conform datelor din proiectul de execuție. Ancoramentele se introduc pe orizontală prin pereții mulați în interiorul pământului, pe o lungime de 25,5 metri, sub un unghi de 15 grade. Încă din faza de execuție a pereților mulați, în interiorul acestora, la cotele de la care se execută ancorajele, au fost înglobate țevi pentru o mai mare ușurință în momentul forării. După executarea forajului, fasciculul de toroane, care reprezintă de fapt ancora este introdus manual.’

În aproximativ 5 zile se va finaliza execuția primului nivel de ancoraje și se va trece la excavarea pământului din interiorul pereților mulați pentru a putea începe execuția ancorajelor de pe nivelul al doilea.

Ancoraje pe trei niveluri pentru mai multă stabilitate

Vor fi trei rânduri de ancoraje pe laturile de nord și sud, la diferite cote, și doar două rânduri pe laturile est și vest, deoarece acestea au fost realizate la o cotă mai mică decât pe celelalte laturi. Pereții mulați sunt ziduri de sprijin pregătitoare pentru execuția fundației catedralei. ‘Acest sistem adoptat de proiectanți pentru executarea ancorajelor în pereții mulați este benefic din următoarele considerente: în primul rând, nu mai este necesară crearea unui taluz pentru a ajunge la cota de la care se va executa radierul, fundația propriu-zisă a catedralei, iar în al doilea rând, pentru că pereții mulați se lucrează împreună cu radierul pentru a crea sistemul de fundare. După finalizarea ultimului nivel de ancoraje se trece la pregătirea terenului pentru execuția fundației, care este un radier masiv din beton armat pe care vom începe să construim structura de rezistență a Catedralei Mântuirii Neamului’, ne-a spus ing. Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente