Autodenunț: Directoare din Teleorman motivează slujbele religioase în școli

Doamna Penelopa Brătescu, Directorul Școlii Gimnaziale Tătărăștii de Jos, Teleorman, a argumentat printr-un text intitulat „Autodenunț” motivul pentru care a „îndrăznit să cheme un sobor de preoți la festivitatea de începere a anului școlar”.

În textul publicat pe pagina personală de Facebook, directoarea observă „o prigonire asupra preoților participanți la festivitatea de deschidere din partea multora” și constată „cu mâhnire” că se abandonează nevoia de rugăciune și binecuvântare de la Dumnezeu.

„Copiii noștri nu trebuie să primească această binecuvântare pentru că «nicăieri în lume preoții nu vin în școli». Cu toate acestea, mi-a fost dat să văd cum, la Evaluarea Națională, mai toți copiii au câte o iconiță la ei și își fac semnul Sfintei Cruci atunci când comisia intră cu subiectele în sală, adică îl aduc pe Hristos lângă ei în școală”. 

„O fi bine să ne rugăm doar când suntem în necazuri și în nevoi?” îi întreabă directoarea pe părinții care nu sunt de acord cu prezența preoților în școli.

„Da! Sunt un director din acela care a îndrăznit să cheme un sobor de preoți la festivitatea de începere a anului școlar”.

„Am făcut-o pentru că îmi doresc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestor copii, am făcut-o pentru că, în fiecare acțiune pe care o fac, «Nihil sine Deo» îmi este motivația personală”, mărturisește Penelopa Brătescu.

Directoarea atrage atenția și asupra sprijinului oferit de preoți în actul educațional, în special la sate:

„Am făcut-o pentru că în satele comunei noastre preoții sunt cei care oferă o masă caldă zilnic copiilor și tot ei le oferă rechizite la începutul anului școlar și tot preoții ăștia, pe care mulți îi hulesc pe Facebook, au donat școlii centrala termică și tot ei ne construiesc anul acesta grupul sanitar”, a menționat doamna director.

Biserica Ortodoxă Română derulează numeroase acțiuni atât la nivel central cât și de Eparhii sau comunități parohiale prin care sprijină actul educațional. De notat sunt miile de kit-uri școlare oferite la început de an școlar copiilor din familii cu posibilități materiale limitate, dar și programe precum „Alege Școala!” sau „Hristos împărtășit copiilor” ș.a.

Patriarhia Română susţine săvârşirea slujbelor religioase în unităţile de învăţământ, la începutul anului școlar, în baza tradiţiei şcolilor din România, întreruptă doar în timpul regimului comunist, cu respectarea libertăţii atât a celor care doresc, cât şi a celor care nu doresc să participe la acestea. Vezi mai multe argumente aici.

Foto credit: Facebook / Penelopa Brătescu

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…