Au început lucrările de restaurare a bisericii monument istoric din Căpățânești

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Căpățânești, Mehedinți, monument istoric – Clasa A, a intrat recent în procesul de restaurare și conservare.

Proiectul este demarat de Ambulanța pentru monumente – regiunea Oltenia Vest, în parteneriat cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Parohia Broșteni, Primăria Broșteni și Asociațiile „Fiii Lupșei” și „Inima Olteniei”.

Conform datelor preliminare ale proiectului, procesul va prelungi existența lăcașului de cult, construit în anul 1700, cu cel puțin 60 de ani. În realizarea documentației de restaurare au fost efectuate studii geologice, dendrocronologice pentru stabilirea vechimii, studii de expertiză tehnică și istorică, precum și un memoriu arhitectural.

„Se înlocuiesc mai multe elemente pentru ca această bisericuță să poată să-și continue existența, și sperăm, cu ajutorul localnicilor, al altor oameni de bine și prin sprijinul autorităților, să o putem repune în folosința cultului liturgic”, a declarat Mihai Corcodel, consilier eparhial al Sectorului cultural și învățământ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, pentru Trinitas TV.

Pentru a fi incluse în cadrul proiectului și a beneficia de intervenția Ambulanței pentru monumente, obiectivele trebuie să îndeplinească anumite criterii de selecție. Edificiile sunt analizate în funcție de starea de degradare și de importanța lor pentru comunitate.

„Dacă în 14 ani nu interveneam, ea ar fi fost deja la pământ, ar fi intrat în colaps total”, a declarat Radu Ștefan Popa, președintele Asociației „Inima Olteniei”.

Acțiunea de conservare a început pe 3 septembrie și se va desfășura până pe 8 octombrie.

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Căpățânești a fost construită în anul 1700 și refăcută în 1802. Lăcașul de cult a fost ridicat din bârne de stejar, îmbinate în coadă de rândunică, și este clasat ca monument istoric de interes național.

Foto credit: Asociația „Inima Olteniei”.


Știri recente