Atentat asupra creștinilor în Irak

Replică a atacului de duminică, 31 octombrie, la Bagdad, soldat cu mai mult de 100 de victime – morți și răniți -, articolul publicat în cotidianul francez ‘La Croix’ pe 2 noiembrie și care poartă semnătura lui Claire Lesegretain menționează că pentru prima dată după atentatele împotriva creștinilor, guvernul irakian va sancționa aceste carențe de securitate, informează „Ziarul Lumina”.

Într-un comunicat publicat marți, 2 noiembrie, purtătorul de cuvânt al executivului irakian, Ali al-Dabbagh, a anunțat o serie de măsuri foarte ferme după luarea de ostatici de duminică, din Catedrala Sayidat al-Najat, care a provocat moartea a 53 de persoane, dintre care 46 de credincioși, și a făcut aproximativ 60 de răniți, dintre care în jur de 20 în stare gravă.

Se întâmplă rar să fie afișată o astfel de voință politică pentru sancționarea responsabililor după ce au loc acte teroriste împotriva creștinilor irakieni. În același comunicat, guvernul îndeamnă aceste comunități, ale căror credincioși au plecat din țară cu sutele de mii din 2003, să nu cedeze presiunilor ‘dușmanilor Irakului și să rămână în țara lor’.

‘Suntem fii ai acestei țări și vom rămâne în Irak’

Acest atac în timpul slujbei este unul dintre cele mai ucigașe împotriva creștinilor din Irak din 2003 până acum și a provocat un val de indignare, mai ales în mediile musulmane. Astfel, Dalil Boubakeur, rector al Marii Moschei din Paris, a estimat că ‘musulmanii de astăzi nu pot tolera faptul că se pot produce agresiuni teroriste și ucigașe împotriva creștinilor care locuiesc pe pământ islamic’. Aceste idei au fost reluate și de Cardinalul Emmanuel III Delly, Patriarh al Bisericii Caldeene, în timpul funeraliilor a 15 credincioși, care au avut loc marți, 2 noiembrie, în prezența a 700 de creștini și reprezentanți religioși, etnici și politici ai țării. ‘Nu ne este frică de moarte și de amenințări. Suntem fiii acestei țări și vom rămâne în Irak, mână în mână cu frații noștri musulmani, pentru a cinsti numele de Irak’, a afirmat cardinalul.

Un observator poate preveni intoleranța față de creștini în Europa

Următorul articol pe care îl propunem în această ediție a fost publicat în același cotidian francez ‘La Croix’, pe 1 noiembrie, și poartă semnătura Victoire Meynial. Acesta precizează că marginalizarea socială a creștinilor în dezbaterile publice a determinat conferințele episcopale din Europa să susțină crearea unei platforme de informare.

Începând cu 1 octombrie, în Europa există un ‘observator al intoleranței și a discriminării față de creștini’. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), Cardinalul Péter Erdö, Arhiepiscop al Esztergom-Budapesta, la încheierea conferinței Adunării plenare care s-a ținut la Zagreb (Croația) de pe 30 septembrie până pe 3 octombrie 2010.

Este vorba de fapt de o structură separată propusă de Gudrun Kugler, o tânără austriacă laică care dirijează observatorul alături de Mgr Andras Veres, Episcopul de Szombathely, din Ungaria. La 33 de ani, această mamă a trei copii a jucat un rol important în crearea observatorului. Gudrun Kugler explică că a înțeles că în Europa există un risc de marginalizare socială a creștinilor în timp ce lucra pentru ONG-ul Europa pentru Hristos, care încurajează creștinii să contribuie la dezbaterile publice.

‘Ostilitatea față de creștini se accentuează la nivel social’

‘Europa este un continent care se schimbă. Astăzi, ostilitatea față de creștini se accentuează la nivel social. Suntem foarte departe de formele violente pe care le ia represiunea împotriva creștinilor în alte părți ale lumii, de altfel nici nu vom vorbi de persecuții în Europa, ci de intoleranță și de marginalizare’, explică Gudrun Kugler, doctor în drept internațional. ‘Scopul unei astfel de platforme este de a oferi informații și o documentație despre cazurile de intoleranță cele mai șocante unor instituții precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Uniunea Europeană sau mass-media’, adaugă Gudrun Kugler. Chiar dacă observatorul este încă la începuturile sale, un prim raport este prevăzut pentru începutul lui 2011, iar Gudrun Kugler se felicită pentru mesajul trimis de Papa Benedict al XVI-lea în timpul Adunării plenare, în care acesta ‘încurajează continuarea operei importante, destinată să trezească, în comunitățile eclesiale, un angajament necesar pentru apărarea credincioșilor de intoleranță și discriminare’.

Cel de-al Doilea Forum Catolic-Ortodox

Service Orthodoxe de Presse a anunțat în ediția din 21 octombrie desfășurarea celui de-al Doilea Forum Catolic-Ortodox, care a reunit reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe teritoriale și ai Consiliului Conferințelor Episcopale (catolice) din Europa (CCEE). Acesta a avut loc de pe 18 până pe 22 octombrie în insula Rhodos, la inițiativa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, după cum indică agenția ateniană de informare religioasă Romfea.

Mai mult de 30 de responsabili ai Bisericilor și teologi, 17 reprezentanți ai CCEE și 16 delegați ai Bisericilor Ortodoxe din Europa (cu excepția Bisericii Bulgariei) au participat la această întâlnire a cărei temă s-a concentrat anul acesta pe ‘Relațiile dintre Biserică și Stat. Perspective teologice și istorice’. Analiza s-a îndreptat în mod deosebit către următoarele aspecte: relațiile dintre Biserică și Stat din punct de vedere teologic și istoric; modul în care Bisericile își desfășoară relația cu Statul; drept canonic și moral; binele comun și serviciul Bisericii în societate.

Această întâlnire avea ca obiectiv de ‘a găsi împreună diferitele modele și soluțiile adoptate de către State pentru a încadra juridic Bisericile în țările lor și a regla raporturile Statului cu structurile lor pastorale, sociale și educative’, precizează un comunicat al comitetului de organizare.

Service Othodoxe de Presse indică în special prezența la întâlnirea de la Rhodos, din partea Bisericilor Ortodoxe, a Mitropoliților Gennadios (Limouris) și Chiril al Rhodosului, din partea Patriarhului Ecumenic și a Mitropolitului Ilarion Alfeyev, din partea Patriarhiei Moscovei. Acesta din urmă a ținut să clarifice, în timpul unei intervenții, starea relațiilor dintre Patriarhia Moscovei și Federația Rusă: ‘Biserica nu intervine în treburile Statului și nici în viața publică’, a afirmat Înalt Preasfinția Sa, înainte de a adăuga: ‘Patriarhul Chiril vrea să lege acum relații cu Statul la un alt nivel. Am dori să trecem de la un parteneriat în anumite domenii ale sferei publice la o colaborare sistematică cu Statul pentru mai binele societății ruse’.

Primul Forum Catolic-Ortodox s-a desfășurat la Trento (Italia) în decembrie 2008, pe tema: ‘Familia, un bine pentru umanitate’. Acest tip de forum nu înlocuiește în nici un caz Comisia Mixtă Internațională de Dialogul Teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă, care funcționează din 1980, ci vizează să abordeze ‘temele antropologice, sociale și culturale, de importanță crucială pentru prezentul și viitorul umanității în Europa, în special pentru a contribui la identificarea pozițiilor comune’ asupra acestor probleme, a ținut să precizeze un comunicat al CCEE.

Comentarii Facebook


Știri recente