Asociația Filantropia Creștină a Parohiei Orhei a împlinit un deceniu de activitate

TVR Moldova a transmis săptămâna trecută un reportaj despre activitatea Asociației Filantropia Creștină, înființată de Părintele Sergiu Aga, Parohul Bisericii „Sf. Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, Republica Moldova. 

„Sunt 10 ani de când asociația noastră oferă servicii sociale, educaționale comunității de aici, din Orhei. A fost un parcurs caritativ laolaltă cu cel al bisericii, prin misiunea ei religioasă, confesională, dar, pe de altă parte, și de îngrijire față de cei necăjiți”, a declarat Părintele Sergiu Aga pentru TVR Moldova.

Odată cu biserica, s-a lucrat și la construirea unui centru social. „Ne bucurăm că avem aceste două misiuni ale Bisericii foarte bine dezvoltate în comunitatea noastră”, a mai spus Părintele Sergiu Aga, care este și Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Construcția centrului social s-a încheiat, iar acesta este deplin funcțional. Foto: Facebook / Sergiu Aga

La centrul social se organizează cursuri de formare profesională și sesiuni de consiliere psihologică pentru refugiați. O structură de economie socială a fost creată cu fonduri europene, înființându-se astfel o mică unitate economică ce comercializează costume populare românești creație proprie.

În cadrul asociației funcționează un atelier de croitorie și broderie computerizată. Foto: Facebook / Sergiu Aga

Alte surse de finanțare sunt asociațiile caritabile de peste hotare și diaspora basarabeană din Europa.

Sprijin pentru refugiați

„Diaspora Basarabiei s-a unit pentru a ajuta comunitatea noastră cu o ambulanță care era foarte necesară Spitalului Raional Orhei, de asemenea, cu multe bunuri și produse, care au fost de ajutor inclusiv refugiaților”, a mai explicat Părintele Sergiu Aga.

„În anul 2022 am ajutat peste 3.000 de refugiați, care au trecut pragul acestui centru social și s-au bucurat de susținere materială, de susținere psihologică.”

Activitate cu copiii ucraineni refugiați. Foto: Facebook / Sergiu Aga

Pe lângă găzduire și consiliere psihologică, refugiații au beneficiat și de cursuri de formare profesională.

„Toți sunt foarte atenți, foarte grijulii. La început ne-a fost atât de greu, că nu pot reda prin cuvinte. Dar am fost primiți cu multă căldură”, a declarat o refugiată pentru TVR Moldova.

„Am fost primiți foarte bine, oameni cumsecade care ne ajută, pentru că noi am ajuns aici fără nimic. Desigur că vrem să revenim acasă și le suntem recunoscători acestor oameni. Vă mulțumim pentru tot”, a adăugat o ucraineană refugiată împreună cu nepoata ei.

Economie socială și formare profesională

De cursurile de instruire profesională și integrare socială oferite de asociație beneficiază și tineri basarabeni: frizerie, manichiură, extensia genelor, croitorie, broderie computerizată, cusătorie.

„Ne dorim foarte mult ca, prin activitățile de antreprenoriat social pe care le avem aici, să oferim continuitate activităților noastre sociale, atâta timp cât, iată, avem un atelier de croitorie, care se ocupă în special cu coaserea vestimentației populare”, a precizat Parohul din Orhei.

În fața bisericii parohiale se află bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul, sfințit în octombrie 2022 de Mitropolitul Petru al Basarabiei și Episcopul vicar Paisie Lugojanul. Foto: Facebook / Sergiu Aga

„De asemenea, ne dorim foarte mult ca, din acest an, să le oferim posibilitatea de susținere femeilor victime ale violenței domestice și ne bucură că aceasta este parte a Bisericii Ortodoxe Române, care întotdeauna s-a îngrijit de oamenii nevoiași și întotdeauna a știut să facă această legătură între oamenii cu posibilități, care de fapt ei sunt beneficiari ai bucuriei atunci când donează, pentru că dăruind vei dobândi”, a adăugat Părintele Sergiu Aga.

„Este această bucurie de a ne afla în cadrul Patriarhiei Române, Biserica noastră, Biserica iubirii, a păcii.”

Un alt proiect social important al parohului din Orhei este Casa Sfântului Spiridon, pentru persoanele fără adăpost.

Pentru donații

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
Or. Orhei, str. Dorobanţilor 79, R. Moldova – 3504
Cod fiscal: 1013620012185
Cont: MD92ML000000002251933406 – EURO/LEI MDA
Tel: +373 79707501

Foto credit: Facebook / Sergiu Aga

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente