Arhim. Dionisie Constantin și Diac. Florin Petre, premiați de Academia Română

Academia Română acordă joi premiile sale pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2021. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, în prezența membrilor Adunării Generale.

Premiul „Dumitru Stăniloae” de la secțiunea „Filosofie, teologie, psihologie și pedagogie”, va fi acordat Arhimandritului Dionisie Constantin și Diaconului Florin Petre.

Părintele Dionisie Constantin, consilier patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, este premiat pentru lucrarea „Frumuseţea Liturgică Ortodoxă – Icoană a frumuseţii cereşti. Istoria, arta confecţionării şi semnificaţiile teologico-simbolice ale obiectelor de cult”.

Publicată la Editura Basilica în 2021, cartea reprezintă lucrarea de doctorat a autorului, iar coordonatorul ştiinţific al tezei a fost Pr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie din Iaşi.

Conform Pr. Sava opera este o premieră în teologia ortodoxă românească pentru forma în care a fost realizată. O parte însemnată a lucrării este dedicată realizării obiectelor bisericești în spațiul românesc în Atelierele Patriarhiei Române.

„A vorbi despre podoaba casei Domnului într-o lucrare de doctorat nu constituie doar un act științific, academic, ci și o lucrare duhovnicească. Pentru că însăși vorbirea despre cele care aparțin Dumnezeieștii Liturghii devine o vorbire liturgică și duhovnicească”, apreciază Pr. Viorel Sava.

Părintele Florin-Ciprian Petre de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române este premiat pentru lucrarea „De l’homme extérieur à l’homme intérieur: l’anthropologie spirituelle de saint Jean Cassien” („De la omul exterior la omul interior: antropologia duhovnicească a Sfântului Ioan Casian”) apărută la Editura Cerf din Paris, în toamna anu­lui 2021.

Ca și în cazul primului volum, cartea reprezintă teza de doctorat în teologie a autorului și a fost realizată la Universitatea din Strasbourg, sub îndrumarea prof. Françoise Vinel.

Prima parte a volumului retrasează parcursul biografic al Sfântului Ioan Casian iar cea de a doua reperează instrumentele ascetice de care dispune monahul în ascensiunea lui duhovnicească, precum și rolul acestora.

În partea a treia a cărții, intitulată „Omul interior”, se realizează trecerea de la omul exterior la omul interior, ceea ce este corelativ în planul bibliografiei casiniene cu trecerea de la „Despre așezămintele ceno­biților” la „Colațiuni sau convorbiri cu Părinții”. Locul central al acestei cercetări academice, desfă­șu­rate pe parcursul a cinci capitole, îl ocupă no­țiu­nea de „inimă” (cor, mens), sinonimă în gândirea Sfântului Ioan Casian cu noțiunea de interioritate şi asociată în particular, deși nu exclusiv, cu viața anahoretică (în singurătate).

Partea a patra, „Rugăciunea, culme a contem­pla­ției”, pune accentul pe rugăciunea pură-contemplativă-neîncetată ca particularitate a teologiei Sfântului Ioan Casian, identificând astfel în opera sa una dintre sursele primare ale rugăciunii isihaste.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente