Arhiepiscopul Varsanufie: Imnul Naţional străbate conștiința poporului român prin profundele conotații simbolice și patriotice

Arhiepiscopul Varsanufie a participat sâmbătă la manifestările culturale organizate la Râmnicu-Vâlcea de Ziua Imnului Naţional.

În cuvântul rostit la eveniment, Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit despre valoarea imnului naţional şi a prezentat un scurt istoric al acestuia.

„Imnul de Stat al României, Deșteaptă-te române!, străbate conștiința poporului român prin profundele sale conotații simbolice și patriotice care evocă apartenența la același neam și tezaurul valorilor spirituale și culturale, încât a devenit o emblemă a idealului de libertate, atât în contextul puternicului avânt de eliberare națională din secolul al XIX-lea, cât și în momentul redobândirii libertății după Revoluția din anul 1989. De aceea, Ziua Imnului de Stat al României este un prilej binecuvântat de a exprima recunoștința noastră înaintea Preamilostivului Dumnezeu pentru marele dar al libertății și unității naționale”.

„Solemnitatea intonării poeziei revoluționarului român de la 1848, Andrei Mureșanu, care s-a bucurat, prin contribuția remarcabilă a folcloristului, cântărețului bisericesc și dascălului de psaltichie Anton Pann, de o armonioasă linie melodică, a stârnit, prin tonul său ferm, un ecou puternic în inimile locuitorilor municipiului Râmnicu-Vâlcea pătrunși de credința vie că libertatea aparține fiilor neamului. Suntem, așadar, mândri de faptul că din strana Bisericii Buna Vestire din Râmnic, dascălul de psaltichie Anton Pann, participând la ceremonia de sfințire a stindardelor libertății naţionale, organizată la Biserica Toți Sfinții, a intonat Imnul Deșteaptă-te române! pentru întâia oară în orașul de sub poalele Capelei, la 29 iunie 1848”.

„Mesajul mobilizator al primului vers, care a conferit și titlul imnului, Deșteaptă-te române!, alătură actului permanentizat în istorie, al deșteptării din acel somn de moarte, al afirmării identității și demnității poporului român, adesea întristat și îndoliat de-a lungul multor secole, un moment de răscruce țâșnit cu putere  din străfundurile conştiinţei unităţii neamului. Acum ori niciodată se dorea a fi, prin cuvânt și faptă, o permanentă stare de veghe, spre propășirea națională, spirituală și culturală”.

„Or, toate acestea nu puteau fi așezate în conștiința poporului român decât prin sentimente de solidaritate și ajutorare frățească ce nutreau speranță și pace prin îndemnul spre libertate și unitate, risipeau frica de moarte și întăreau nădejdea în Învierea de Obște, prin misiunea preoților cu crucea-n frunte, mitropoliți, ierarhi, preoți și monahi, care au apărat unitatea de credință și de neam”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

După parada festivă pe traseul Primăria Municipiului – Biserica „Toţi Sfinţii” – Casa Memorială Anton Pann – Parcul Zăvoi, IPS Varsanufie a oficiat o slujbă de Te Deum.

Cântecul „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată în urmă cu 175 de ani pe locul actualului Parc Zăvoi din Râmnicu-Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente