Arhiepiscopul Sucevei și-a structurat pastorala în 33 de paragrafe: Argumentele biblice ale Învierii

Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților și-a structurat mesajul pastoral de Paști în 33 de paragrafe, făcând trimitere la vârsta la care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Pastorala Înaltpreasfinției Sale prezintă argumentele scripturistice ale Învierii lui Hristos. Ierarhul subliniază de la început că Biserica nu ar fi putut lua ființă și nici nu ar fi rezistat până astăzi, dacă nu s-ar fi întemeiat pe acest adevăr al Învierii lui Hristos.

IPS Calinic arată că „deși critica raționalistă, în special cea din secolul al XIX-lea, a pus la îndoială istoricitatea și inspirația textului sfânt, cele relatate de Sfintele Evanghelii sunt de o veridicitate probată și confirmată de mulțimea martorilor aflați încă în viață în momentul în care au fost scrise”.

Un argument scripturistic pe care Arhiepsicopul Calinic îl invocă este acela al profețiilor mesianice. Texte precum cel din Cartea Profetului Isaia capitolul 53, versetul 10 „anticipează cu 700 de ani Pătimirile Mântuitorului, Pătimiri care nu se încheie în suferință, ci se glorifică prin Înviere: ‹Își va lungi viața›, spune Dumnezeu, prin gura prorocului Isaia – expresie care afirmă sensul unei vieți eterne”.

Semnele profeților au avut un impact mai mare asupra celor care erau împotriva lui Hristos deoarece aceștia au insistat la Pilat, după ce L-au răstignit, „Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viață: După trei zile Mă voi scula” (Matei 27, 63).

În penultimul paragraf al Pastoralei, ierarhul notează că „pentru a înțelege cu mintea noastră taina Morții și a Învierii lui Hristos, cea mai mare minune săvârșită de El, avem nevoie de credință; de foarte multă credință”.

Citește textul integral aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente