Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, le-a vorbit astăzi, 08 decembrie 2016, credincioşilor veniţi la Mănăstirea Rohia despre personalitatea deosebită a Arhiepiscopului Justinian. „A fost un mare duhovnic care a călăuzit mulţi credincioşi pe calea lui Dumnezeu”, a mărturisit Ierarhul. Cuvintele au fost rostite după oficierea Sfintei Liturghii şi a Slujbei Parastasului la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a IPS Justinian Chira.
Ierarhi, preoți și credincioși s-au rugat astăzi la Mănăstirea Rohia, pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira.
Liturghia şi Slujba Parastasului au fost oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului şi locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
În cuvântul de învățătură, potrivit Radio Trinitas, Părintele Mitropolit Andrei a spus că Arhiepiscopul Justinian a fost un mare duhovnic:
El, duhovnicul mare, de data aceasta Arhiepiscopul Justinian, este omul care are o înţelegere deosebită a lucrurilor dumnezeieşti, dar are şi faţă de lucrurile omeneşti o dreaptă judecată şi, fără nici un pericol, ştie să îi călăuzească şi pe alţii pe calea lui Dumnezeu. 40 de zile l-am plâns noi pe Arhiepiscopul Justinian, iar astăzi ne-am adunat în această ctitorie pentru veşnicie extraordinar de frumoasă ca să ne unim în rugăciune cu Cel ce este Stăpânul vieţii şi al morţii şi să-L rugăm ca Arhiepiscopului nostru Justinian să îi facă parte de odihnă, dar în acelaşi timp noi credem că Arhiepiscopul Justinian este acolo unde toţi drepţii se odihnesc şi se roagă pentru noi păcătoşii.
Preasfințitul Părinte Lucian a exprimat, la rândul său, un gând de recunoștință față de Arhiepiscopul Iustinian Chira:
Am învăţat de la Arhiepiscopul Justinian noi, arhiereii mai tineri, să fim demni, fermi, responsabili, dar, în acelaşi timp, să iubim pe toţi oamenii şi să ne purtăm ca nişte părinţi autentici cu credincioşii noştri care îşi doresc mântuirea şi câştigarea Împărăţiei Cerurilor.
Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit, apoi, despre testamentul spiritual transmis de vrednicul de pomenire arhiepiscop Justinian:
Cei 30 de ani de stăreţie, strategia pe care a avut-o de a transforma Rohia într-un centru spiritual puternic de unde să se transmită lumina în lume, protecţia pe care a dat-o intelectualilor, studenţilor teologi şi altor studenţi, iubirea nemărginită pe care a avut-o faţă de poporul lui Dumnezeu au rodit. De acum înainte ne rămânem să ne întâlnim cu dânsul în nopţile noastre de rugăciune, să venim la mormântul lui să spunem o rugăciune, să aprindem o lumânare şi să fim încredinţaţi că veghează asupra mănăstirii, asupra Episcopiei, asupra preoţilor, a monahilor şi a credincioşilor.
Arhiepiscopul Iustinian a trecut la cele veșnice în data de 30 octombrie 2016, la vârsta de 95 de ani, după o îndelungată activitate culturală și pastorală. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în mesajul de condoleanțe, îl numește „un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un evlavios slujitor liturgic”.