Arhiepiscopul Ioachim îşi donează salariul spitalelor băcăuane  

În ziua când a împlinit 66 ani, Arhiepiscopul Ioachim a anunţat că îşi donează salariul pe luna martie în vederea achiziționării de aparatură medicală  pentru spitalele din județul Bacău. Anunţul a fost făcut după liturghia oficiată duminică în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Ierarhul i-a îndemnat pe clericii băcăuani să sprijine financiar demersurile pe care eparhia le face pentru ajutorarea celor afectaţi de pandemie.


Principalele activităţi ale Arhiepiscopiei:

  • Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a pus la dispoziția autorităţilor serviciul propriu de ambulanță şi cele trei mașini ale diviziei medicale de ingrijire a vârstnicilor pentru urgențele medicale din județul Bacău.
  • A început o campanie de strângere de fonduri în rândul clericilor din Protopopiatului Bacău, în vederea achiziționării de aparatură medicală: nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare funcții vitale.
  • Protopopiatul Bacău a oferit unicul dispozitiv pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță și MAI din județ.
  • Preoții Protoieriei Bacău au fost implicați într-un program on-line de sprijin a persoanelor vulnerabile din comunitate.

În omilia rostită la Catedrală, ierarhul a vorbit despre viața Sf. Ioan Scărarul și despre calea mântuirii, pe care ne-a pus Dumnezeu și ne-a cerut să nu ne abatem de la ea.

„Acesta trebuie să fie o scara a virtuților, pe care să nu o părăsim indiferent de capriciile vremii, cu care ne confruntăm pe drumul nostru spre Eshaton.”

Arhiepiscopul Romanului a evidenţiat şi situaţia actuală generată de pandemie.

„Ceea ce se întâmplă acum nu este o prigoană asupra Bisericii, ci este o epidemie care a invadat Pământul. Dacă oamenii au fost opriți să intre în bisericile de pe întreaga planetă, îngerii lor nu au fost opriți să umple bisericile. Astăzi am simțit aici, în Liturghia noastră, o alternanță între Liturghia pământească și Liturghia îngerească”.

Arhiepiscopul Ioachim

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului s-a născut în data de 29 martie 1954, la Stănița (Neamț). La vârsta de 14 ani a intrat ca frate la Sihăstria din judeţul Neamţ, iar între 1972-1980 a fost vieţuitor în obştea Schitului Tarcău.

După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamț (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenița. Între 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din București.

În anul 1980 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistrița, naș de călugărie fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. A fost primul călugăr tuns la mănăstirea Bistrița după 40 de ani de regim comunist.

La 1 mai 2000 a fost hirotonit arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, după ce fusese propus de Preasfințitul Părinte Eftimie și ales în această funcție de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, încă din anul 1998.

În anul 2009, la 13 septembrie, a fost ridicat la rang de episcop vicar, odată cu transformarea Episcopiei Romanului în Arhiepiscopie.

În data de 4 ianuarie 2015 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente