Arhiepiscopul Hristodoulos omagiat la București

La finalul lunii trecute s-au împlinit șapte ani de la trecerea la cele veșnice a fostului Arhiepiscop Hristodoulos al Atenei și al întregii Elade. Biserica ”Buna Vestire” – Grecească din București și Ambasada Greciei în România vor organiza duminica aceasta mai multe evenimente comemorative, după cum aflăm de la TRINITAS TV. În locașul de cult va fi oficiat un parastas.

Născut în 1939, Arhiepiscopul Hristodoulos a fost unul dintre marii ierarhi ai Greciei moderne, fiind foarte iubit de preoți și credincioși. A urcat pe tronul Bisericii Autocefale a Eladei în anul 1998, fiind foarte activ în viața spirituală și socială, încurajând dialogul interortodox și interconfesional, reorganizând Biserica și consolidând legătura cu tinerii.

Arhiepiscopul Hristodoulos a fost şi un prieten al Bisericii noastre, l-a preţuit foarte mult pe vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pe foarte mulţi ierarhi din Biserica Ortodoxă Română şi a vizitat ţara noastră de mai multe ori. Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi, la propunerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae», i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa în anul 2000, iar în 2003 a primit acelaşi titlu din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, la propunerea Facultăţii de Medicină, precum şi din partea Universităţii din Craiova, la propunerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în luna iunie anul 2003.

În 2008, la funeralii, canalele media au anunţat că jumătate din populaţia Atenei, dar și oameni veniți din toată lumea au ieşit în stradă să primească ultima binecuvântare de la arhiepiscopul care a păstorit Biserica Eladei vreme de zece ani.

Comentarii Facebook


Știri recente