Arhiepiscopul Ciprului: Fără credința creștină, popoarele noastre nu ar fi putut să supraviețuiască

Într-un interviu acordat Ziarului Lumina în contextul venirii la București, Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului a vorbit despre lucrurile care unesc cele două țări și a subliniat că cea mai importantă este credința creștină, datorită căreia ambele popoare au supraviețuit în contexte dificile.

„Poziția geografică a Ciprului, aproape de Țara Sfântă, ne-a favorizat prin propovăduirea Evangheliei pe insula noastră foarte devreme. Încă din anul 45 d.Hr., Apostolii Barnaba, Pavel și Marcu ne-au vizitat, L-au propovăduit pe Hristos și ne-au izbăvit de idolatrie. Și România, aflându-se pe calea ce duce de la Răsărit la Apus, a primit devreme mesajul creștinismului”, a explicat Preafericirea Sa.

„În același timp, însă, poziția geografică a țărilor noastre (Cipru, unde se întâlnesc trei continente – Europa, Asia și Africa, și România, unde s-au intersectat trei imperii, cel otoman, cel rus și cel austriac) ne-a provocat multe necazuri. Țările noastre au devenit mărul discordiei pentru multe popoare și noi, ciprioții și românii, am fost supuși dinas­tiilor străine”.

„Cu toate acestea, deoarece creștinismul s-a identificat cu popoarele noastre, Biserica a și putut să păstreze limba și identitatea națională a poporului. Fără credința noastră creștină, popoarele noastre nu ar fi putut să supraviețuiască. Ele ar fi dispărut și ar fi fost asimilate de cuceritori”, a explicat Arhiepiscopul Gheorghe.


Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana și al Întregului Cipru, vine la București pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Preafericirea Sa va fi prezent joi la amiază pe Dealul Patriarhiei, la întâmpinarea Procesiunii Calea Sfinților. Arhiepiscopul Gheorghe aduce moaștele Sfântului Lazăr la pelerinajul din București.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente