Moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr vor fi aduse în Capitală

Moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr, cel supranumit prietenul Domnului, vor fi aduse săptămâna viitoare din Cipru pentru sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală din București.

Cinstitele moaște ale Sfântului Lazăr vor fi aduse de Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului pentru procesiunea „Calea Sfinților” care este programată pentru joi, 24 octombrie. Primirea oficială a moaștelor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va avea loc la altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

Potrivit comunicatului oficial legat de programul festivităților, moaștele Sfântului Lazăr vor fi așezate în baldachinul din proximitatea Catedralei, alături de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sf. Ierarh Nectarie.

Sfântul și Dreptul Lazăr, episcop de Kition. Icoană realizată de Giorgos Petrou

Sfântul și Dreptul Lazăr

Sfântul Lazăr a fost fratele mironosițelor Marta și Maria și este unul dintre oamenii pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a înviat în timpul vieții Sale pământești. Lazăr este o prescurtare a numelui Eleazar, care înseamnă Dumnezeu ajută.

Cea mai extinsă relatare despre Lazăr o regăsim în Evanghelia după Ioan la capitolul 11, unde este descrisă boala, moartea și, respectiv, învierea sa.

Potrivit tradiţiei, după ce Lazăr a fost înviat din morţi de către Hristos, acesta a mers în Cipru, unde a fost hirotonit episcop de Kition (astăzi Larnaca) de către Sfântul Pavel.

Sfântul Lazăr a mai trăit în Larnaca timp de 30 de ani. În anul 890 au fost descoperite sfintele sale moaşte, iar în anul 901 acestea au fost mutate la Constantinopol de către împăratul Leon al VI-lea cel Înțelept.

Astăzi, cea mai mare parte a moaștelor Sfântului și Dreptului Lazăr se află în biserica sa din Larnaca, iar alte fragmente sunt păstrate la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos.

Sărbătoarea principală a Sfântului Lazăr este în Sâmbăta Floriilor, când Biserica reamintește minunea învierii sale la patru zile după ce murise. O sărbătoare locală dedicată sfântului Lazăr este cinstită în data de 17 martie, iar mutarea sfintelor sale moaște se pomenește în datele de 4 mai și 17 octombrie.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente