Arhiepiscopul Ciprian: Sfântul Pantelimon este un exemplu de dăruire pentru medici

„Pentru medicii noștri, Sfântul Pantelimon este un exemplu de dăruire, cu întreaga lui ființă, în actul de vindecare a pacientului, a omului suferind”, a spus sâmbătă Arhiepiscopul Ciprian la hramul schitului Ciobănoaia din jud. Buzău.

Biserica de lemn a așezământului monahal, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, a fost ctitorită de către căpitanul de dorobanți Dragomir Băncescu, spre sfârșitul secolului al XVII-lea.

Despre Sfântul Pantelimon, Arhiepiscopul Ciprian a spus că „se identifica mereu cu omul, intra în logica și în trăirea sufletească și chiar trupească a omului pe care urma să îl trateze”.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat  faptul că Sfântul Panteliomon îmbina actul medical cu rugăciunea.

Dar, înainte de a-l trata cu medicamentele specifice vremii de atunci, se ruga lui Dumnezeu, Mântuitorului Iisus Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a afirmat ierarhul în omilia din 27 iulie 2019.

Cântările liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea obștii Schitului Ciobănoaia o icoană reprezentând pe Sfântul Pantelimon, informează Eparhia Buzăului.

Schitul Ciobănoaia a fost înființat în anul 2002, ca așezământ monahal de călugări, fiind situat pe teritoriul comunei buzoiene Merei. În 2005, a fost transformat în schit de călugărițe și a funcționat astfel până acum doi ani, când a redevenit schit de călugări.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente