Arhidiaconul Vlad Roșu a fost hirotonit preot la Catedrala „Sf. Spiridon”-Nou

Arhidiaconul Vlad Roșu, psalt cunoscut mai ales prin intermediul platformei YouTube, unde are peste 76.000 de urmăritori, a fost hirotonit preot vineri, la Catedrala „Sf. Spiridon”-Nou din Capitală.

Hirotonia a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Este un tânăr cu mari daruri primite de la Dumnezeu”, a spus PS Varlaam amintind studiile pe care acesta le-a urmat și menționând că noul preot își va susține în curând cea de-a doua teză de doctorat în teologie.

„A desfășurat la parohie o activitate bogată și este cunoscut nu numai de către cei care iubesc această catedrală măreață, ci, prin intermediul internetului, de toți iubitorii de muzică bisericească, psaltică, creștină prin vocea deosebită atât a dânsului, cât și a membrilor familiei sale. Împreună cu doamna și copiii, formează o adevărată corală care ne încântă cu pricesne, colinde, cântări de Paști și pentru alte momente importante din viața anului bisericesc”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

„Îi dorim din toată inima slujire binecuvântată și rodnică!”, i-a urat PS Varlaam. „Studiile pe care le-a făcut să-i fie de un real folos în propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, a adevărurilor eterne ale sfintei Ortodoxii mai ales generației tinere care este atât de atacată în convingerile ei de o mulțime de ideologii printr-o propagandă susținută împotriva creștinismului în special și a religiei în general”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.


Preotul Vlad Roșu, originar din Onești a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Piatra Neamț (2010) și Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (2014). Între 2015 și 2020 a urmat cursurile doctorale la aceeași facultate cu tema „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox”; a efectuat două stagii de cercetare în orașul Tesalonic (Grecia) între martie-iunie 2017 și martie-aprilie 2018. Între septembrie 2018 și august 2019 a fost beneficiarul unei burse oferite de Conferința Episcopilor Catolici din Germania, frecventând cursurile Institutului Ecumenic Johann Adam Möhler din Paderborn și cele de limbă germană la universitatea din același oraș.

Din anul 2019 este doctorand în cadrul Catedrei de Liturgică și Teologia Sacramentelor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din Viena-Austria. Este licențiat în jurnalism (2013) și în istorie (2018). Din luna mai 2015 a slujit ca diacon la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou – Paraclis Patriarhal din București.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…