O nouă apariție la Editura Cuvântul Vieții: „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox”

Volumul „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (1429)” a fost publicat la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Lucrarea reprezintă teza de doctorat a Arhidiaconului Vlăduț-Iulian Roșu. Pentru redactarea acesteia, autorul a consultat o vastă bibliografie internațională și a efectuat călătorii în mai multe țări, cu scopul de a vizita muzee și biserici care păstrează reprezentări iconografice ale vechilor veșminte liturgice.

Scopul acestei lucrări este „de a pune în lumină originea și evoluția fiecărei piese de vestimentație liturgică în parte și de a determina factorii care au influențat, în timp, forma, numărul și coloritul veșmintelor liturgice”, menționează autorul.

În acest sens, a fost analizată evoluția vestimentației liturgice diaconești, preoțești și arhierești, dar și a accesoriilor liturgice arhierești precum cârja arhierească, bastonul, engolpionul, crucea pectorală, dichero-tricherele și vulturii.

Autorul a urmărit trei aspecte principale în analiza realizată: „etimologia”, „originea și dezvoltarea” și „semnificația simbolică” a fiecărui veșmânt în parte. De asemenea, au fost analizate culorile vestimentației liturgice, rugăciunile la îmbrăcarea veșmintelor, precum și modalităților vechi de confecționare și împodobire a lor.

Lucrarea se încheie cu un inventar al celor mai vechi veșminte păstrate până în prezent și însumează un total de 354 pagini.


Cartea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești: cartibisericesti.ro, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: cărțibisericești.ro

Comentarii Facebook


Știri recente