Arheologii de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea au finalizat cercetările din jurul bisericii „Sfântul Atanasie” din Niculițel, județul Tulcea.
Cercetările în zonă au fost finanțate printr-un proiect european inițiat de Episcopia Tulcei, iar toate artefactele descoperite se află acum în laboratoarele de restaurare ale ICEM.
Mai sunt încă așteptate rezultatele analizelor osteologice efectuate la Institutul de antropologie din Iași asupra osemintelor găsite într-una din cele mai mari necropole din Dobrogea care datează din timpul Imperiului Otoman.
Cercetările făcute de specialiștii institutului au avut loc în perioada 2022-2023. Arheologii au descoperit 348 de morminte din secolele al XV-lea-al XIX-lea, din care au extras un bogat inventar de elemente de port, podoabe și foarte multe monede.
Cimitirul descoperit de arheologii tulceni a fost al unei comunități rurale care s-a dezvoltat în jurul Bisericii „Sfântul Atanasie”, inclusiv în perioada în care zona era sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Cercetătorii au descoperit și oase de copii datând de la finele secolului al XVIII-lea-începutul secolului al XIX-lea, când au avut loc epidemii de holeră și ciumă.
„La finele studiului antropologic, o să avem date cât mai multe legate de această comunitate locală. De departe, aici avem cel mai mare număr de morminte din perioada în care Dobrogea se afla sub stăpânire otomană”, a declarat, pentru Agerpres, arheologul Aurel Stănică de la ICEM Tulcea.
Biserica „Sfântul Atanasie”, declarată monument istoric, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și este unul din puținele monumente de arhitectură bizantină care a supraviețuit Imperiului Otoman.
Foto credit: Aurel Stănică
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews