Aniversarea Unirii Basarabiei cu țara: Expoziție de pictură basarabeană la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României inaugurează miercuri expoziția „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei”. Evenimentul aniversează 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918).

„Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău prezintă publicului bucureștean o expoziție de pictură basarabeană, probabil cea mai importantă organizată la București în ultimul secol”, a transmis Tudor Zbârnea, director general la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

„Cuprinzând o perioadă de peste o sută de ani, în același timp, evitând lucrările cu tematică ideologică specifică epocii sovietice, selecția de lucrări oferă o privire asupra ansamblului principalelor caracteristici și tendințe estetice ale picturii basarabene.”

„Expoziția probează consolidarea identității culturale comune, contribuind la integrarea plenară a creatorilor din Republica Moldova în arta românească”, a mai spus Tudor Zbârnea.

Prima expoziție de sinteză dedicată picturii basarabene

„Muzeul Național de Artă al României dezvoltă o relație privilegiată cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, această expoziție înscriindu-se într-o serie de proiecte dezvoltate împreună în ultimii ani”, afirmă Călin-Alexiu Stegerean director general la Muzeul Național de Artă al României.

„Spre deosebire de precedentele expoziții, care au avut un caracter monografic, aceasta este prima expoziție de sinteză care își propune să facă vizibilă în România pictura moldovenească în ansamblul său, de la finalul secolului al XIX și până în prezent”

Pe simeze se vor găsi opere care fac parte din Tezaurul Patrimoniului Cultural Național al Republicii Moldova și alte creații ale unor artiști care au promovat tendințele estetice inovatoare în pictura basarabeană.

Curator este Tudor Stavilă, istoric și critic de artă din Republica Moldova. Vezi lista integrală a artiștilor selectați, din perioada 1896 – 2021, aici.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va putea fi vizitată până în 30 iunie la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României de pe Calea Victoriei nr. 49-53 din București.

Foto credit: Facebook / Muzeul Național de Artă al României

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente