„Ambulanța pentru monumente” câştigă Premiul European pentru Patrimoniu 2020

Sibienii de la „Ambulanţa pentru monumente” se numără printre câştigătorii premiilor europene pentru patrimoniu, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Anul acesta au fost premiate 21 de inițiative din 15 țări europene. Premiile sunt oferite de Comisia Europeană și Europa Nostra.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea monumentelor istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului.

Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale.

„Pentru că sunt sute de monumente care stau să cadă, am decis să nu mai așteptăm ajutorul nimănui și să acționăm prin intermediul voluntarilor. Beneficiarul ne oferă materialele necesare, cum sunt cele de construcție, noi venim cu voluntarii și cu meșterii, și punem în siguranță, în mod gratuit, acel obiectiv”.

„Până în momentul de față, am pus în siguranță 32 de obiective, urmând să ne extindem mai mult la nivel național. Deocamdată, acoperim 35% din teritoriu”, a declarat pentru Europa FM, Eugen Vaida, coordonatorul proiectului.

Bisericile din Strei, Vălari (Episcopia Devei şi Hunedoarei), Lucşoara de Sus (Arhiepiscopia Aradului), Dragomireşti (Vicariatul Ortodox Ucrainean), Brusturi (Episcopia Sălajului) sunt doar câteva dintre monumentele restaurate prin intermediul proiectului susţinut de Prinţul Charles.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene.

„În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de succes care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie,” afirmă Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Cele 21 de inițiative intra în competiția pentru Premiul Publicului. Câștigătorii vor fi anunțați în această vară și vor primi 10.000 euro fiecare.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra, se menționează într-un comunicat de presă transmis redacției de Asociaţia „Ambulanţa pentru  monumente”.

Acesta celebrează și promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntariat, educație și comunicare. În acest fel, contribuie la o recunoaștere publică mai puternică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru economia, societatea și mediul europeană. Premiile sunt finanțate de programul Europa Creativă al Uniunii Europene .

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.

Sursa Foto: Ora de Sibiu

Comentarii Facebook


Știri recente