Prinţul Charles contribuie la reabilitarea bisericii monument istoric din Strei

Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Britanice, contribuie la reabilitarea bisericii medievale „Adormirea Maicii Domnului” din Strei (sec. XIV), monument istoric.

Prinţul de Wales este un susţinător permanent al proiectului „Ambulanța pentru monumente” prin intermediul căruia se va face finanţarea pentru renovarea lăcaşului de cult.

Prin „Ambulanța pentru monumente” se vor achiziționa materialele necesare intervențiilor de urgență la componentele artistice ale bisericii. Intervenţiile vor fi realizate cu echipe de restauratori atestați.

Demersurile pentru renovarea bisericii au început în 2017 când Asociația Monumentum, prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente-Transilvania Sud”, alături de lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu, dr. Călin Șuteu și de alți colaboratori, au trecut la întocmirea documentației necesare avizării intervenției de instituțiile abilitate, dar și la identificarea surselor de finanțare pentru susținerea lucrărilor.

Pentru susținerea materială a intervențiilor și a activităților de voluntariat şi-au dat acceptul Primăria orașului Călan, Episcopia Devei și Hunedoarei, Parohia Ruși (cu filia Strei), cât și un număr mare de donatori privați, scrie site-ul oficial al Eparhiei.

Primele lucrări, legate de acoperiș și dren, vor avea loc în luna septembrie 2018 în cadrul „Ambulanţei pentru monumente-Transilvania Sud” care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Din 2016 până în prezent prin proiectul „Ambulanța pentru monumente” s-au desfășurat intervenții la 15 monumente din Transilvania și Banat.

Prinţul Charles, prin fundaţia care îi poartă numele, a investit peste un milion de lire sterline în promovarea patrimoniului natural şi cultural al României, precum și în proiecte ce pot contribui la dezvoltarea rurală a țării.

Foto Credit: Historia

Comentarii Facebook


Știri recente