Ambasadorul României în Albania a participat la lansarea Abecedarului Aromân într-o biserică românească

Ambasadorul României în Albania a participat duminica trecută, la Corcea (Korça), în Albania, la lansarea Abecedarului Aromân, un proiect susținut de Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Evenimentul a fost organizat, după Sfânta Liturghie, la Biserica Sf. Sotir din Corcea, în prezența a numeroși aromâni din localitate.

Manualul a fost creat de Thoma Binjaku. Pano Bakalli, președintele Fundației Nicolae Iorga din Saranda, i-a oferit Entelei Binjaku, fiica autorului, o diplomă onorifică în semn de omagiu post-mortem pentru munca tatălui ei în conceperea abecedarului.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare al României din Corcea, primul deschis în Albania prin sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni. Coordonatorul centrului din Corcea este lector dr. Daniela Stoica.

Fundația Nicolae Iorga dorește să refacă clădirea fostului paraclis al comunității aromâne (macedo-române) din Corcea, adăugându-i un muzeul al culturii aromâne și un spațiu unde copiii vor putea învăța dialectul aromân.

Paraclisul este construit pe locul unde a fost martirizat în 1914 Părintele Haralambie Balamace pentru că a insistat să slujească în limba română într-o perioadă tulbure pentru românii din fostul Imperiu Otoman.

Anul acesta, la pomenirea Părintelui Haralambie Balamace organizată la București de Societatea de Cultură Macedo-Română, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a declarat că „lupta pentru limbă și identitate națională dusă de românii din afara granițelor, mai ales de cei din Balcani, este cu totul exemplară”.

Vezi și:

Foto credit: Arumun.com (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente