Albumul despre Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu prezintă reperele unei posibile rute culturale europene

Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (AIO) a lansat joi la Palatul Parlamentului ediția în limba română a albumului „Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu» în lume”.

Lucrarea este o inițiativă AIO venită după ce autoritățile turce au decis să ridice statutul de muzeu al Bazilicii Sfânta Sofia și să o transforme în moschee. Volumul promovează lăcașuri de cult reprezentative închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu, începând cu Hagia Sofia de la Constantinopol și continuând cu alte treizeci și șapte de biserici din întreaga lume.

Mare parte dintre biserici sunt în Europa și ele vor fi reperele unei rute culturale europene propusă către Consiliul Europei de AIO.

Imaginile care apar în album au fost selectate în urma unui concurs care a implicat 140 de fotografi amatori sau profesioniști din 21 de țări. Basilica.ro a fost partener media al concursului.

Editarea științifică a volumului a fost realizată de Centrul de Excelență „Utilizarea patrimoniului ortodox și interreligios și Dialogul interreligios” al Universității Naționale și Capodistriene din Atena.

La evenimentul de lansare a ediției în limba română a fost prezent coordonatorul general al publicației, Dr. Konstantinos Mygdalis, precum și Dr. Maximos Charakopoulos, secretar general AIO.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj apreciativ prin Pr. Michael Tița, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române. Vezi mai multe imagini de la eveniment aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente