Secretariatul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei a anunțat la jumătatea lunii trecute câștigătorii concursului foto internațional „Sfânta Sofia. Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu în istorie și în lume”.
Marele Premiu la categoria Biserici vechi merge la americanul Larry Angier, care a înscris în concurs o serie de imagini alb-negru cu o biserică din Ohrid, Macedonia de Nord. Marele Premiu la categoria Biserici moderne a fost câștigat de polonezul Kamil Cywoniuk.
La concurs au participat 140 de fotografi amatori sau profesioniști din 21 de țări. Fotografiile trimise au fost evaluate de un juriu format din 11 persoane: fotografi, teologi și specialiști în comunicare din întreaga lume ortodoxă, printre care și Aurelian Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române.
Competiția s-a desfășurat pe două categorii: Biserici vechi, construite înainte de 1907, și Biserici moderne, construite după acest an.
Concursul a fost organizat în parteneriat cu Orthphoto.net, o comunitate online de fotografi amatori și profesioniști din întreaga lume, al căror principal domeniu de interes este credința creștină ortodoxă.
Rezultatele concursului au fost postate pe website-ul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, iar toți cei opt câștigători vor primi premii în bani. Cuantumul premiilor variază între 100 și 500 de euro.
Concursul este una dintre cele trei inițiative întreprinse de Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei pentru promovarea bisericilor închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu, în contextul în care autoritățile turce au decis să ridice statutul de muzeu al Bazilicii Sfânta Sofia și să o transforme în moschee, ceea ce a lezat sentimentele creștinilor din întreaga lume.
Celelalte două inițiative ale Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei vizează publicarea unei cărți despre Bazilica Sfânta Sofia și propunerea unei rute culturale europene care să fie proclamată de Consiliul Europei și să unească bisericile închinate „Înțelepciunii lui Dumnezeu” (Hagia Sophia).
Bazilica Sfânta Sofia a fost construită de Împăratul Justinian la Constantinopol în secolul al VI-lea. Construcția a fost începută la 40 de zile după încheierea răscoalei Nika și a durat numai cinci ani.
Stilul a fost revoluționar în epocă, ulterior fiind recunoscut ca „stilul arhitectonic bizantin” și imitat atât în Apus, cât și în Orient: stilurile gotic și islamic derivă din el.
În Bazilica Sfânta Sofia s-a slujit neîntrerupt Sfânta Liturghie timp de peste nouă secole, până la Căderea Constantinopolului (1453).
Vezi și:
- Patriarhia Română susține păstrarea statutului de muzeu pentru Bazilica Sfânta Sofia din Constantinopol
- Patriarhul Ecumenic îi mulțumește Patriarhului României pentru solidaritatea privind Sfânta Sofia: „Biserica Înțelepciunii lui Dumnezeu aparține întregii omeniri”
Sursa foto: Orthphoto.net / Osman Cem Gencturk, Turcia (deschidere articol – Mențiune la categoria Biserici vechi)