Volumul „Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu»”, lansat în limba română: Mesajul Patriarhului Daniel

A fost lansată joi ediția în limba română a volumului „Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu» în lume”. Patriarhul Daniel a transmis un mesaj la eveniment prin care salută noua apariție editorială.

Lansarea a avut loc la Palatul Parlamentului.

Redăm mesajul integral al Patriarhului Daniel, transmis la eveniment de Pr. Michael Tița, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române.


Distins auditoriu,

Salutăm inițiativa Camerei Deputaților, care, împreună cu Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (A. I. O.), organizează, în ziua de 8 decembrie 2022, la Palatul Parlamentului, lansarea ediției în limba română a volumului Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu» în lume.

În cuprinsul albumului, sunt prezentate, în imagini şi cuvinte, lăcașuri de cult reprezentative închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu, începând cu Hagia Sofia de la Constantinopol și continuând cu alte treizeci și șapte de biserici din întreaga lume, parte importantă din patrimoniul spiritual şi material universal, de o deosebită valoare istorică și culturală, dar și de o mare valoare arhitecturală și artistică.

Așa cum ne încredințează Sfântul Apostol Pavel, „Noi propovăduim pe Hristos cel răstignit […], puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu (1 Corinteni 1, 23-24)”. De aceea, orice lăcaș al Înțelepciunii lui Dumnezeu este un spațiu sfințit închinat Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Lansarea albumului Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu» în lume ne oferă posibilitatea de a studia mai atent şi a aprecia istoria şi valoarea spațiului sacru, pentru că sfințirea unui lăcaş de cult transformă un dar al oamenilor pentru Dumnezeu, într-un dar oferit de Sfânta Treime oamenilor. Când se sfinţeşte o biserică, oamenii oferă lui Dumnezeu bunuri pământeşti materiale, iar Dumnezeu le oferă oamenilor bunuri cereşti spirituale.

Dorim tuturor participanților la acest eveniment sănătate şi fericire, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în păstrarea credinței creștine ortodoxe şi în cultivarea prieteniei şi cooperării dintre popoarele ortodoxe.

Cu binecuvântare patriarhală,

† DANIEL
Patriarhul României

Pr. Michael Tița la evenimentul de lansare a ediției în limba română a volumului „Biserica Sfânta Sofia: Bisericile «Înțelepciunii lui Dumnezeu» în lume”. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente