Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova

În ajunul Bobotezei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia praznicului, în paraclisul de iarnă al Mănăstirii ‘Sfântului Ilie de la Izvor’ – Vasiova, informează „Ziarul Lumina”. După Sfânta Liturghie, chiriarhul împreună cu soborul slujitorilor și obștea mănăstirii au mers în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei, în prezența a numeroși credincioși. După slujba de sfințire, toți credincioșii prezenți au fost stropiți cu Agheasmă Mare. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a ținut un cuvânt de învățătură prin care a dorit să pună la sufletul credincioșilor importanța și măreția praznicului Botezului Domnului.

Obiceiul de a săvârși Sfințirea Apei celei Mari la izvorul mănăstirii, în Ajunul Bobotezei, care dăruiește numele așezământului monahal ‘Sf. Ilie de la Izvor’, este găsit în jurul anului 1865, când la acest izvor s-a tămăduit un miner din localitatea minieră vecină Ocna de Fier. De atunci, tradiția confirmă că mulți pelerini care s-au închinat cu credință la sfânta mănăstire și au gustat din apa izvorului mănăstirii s-au tămăduit de boli și neputințe.

Mănăstirea Vasiova este ctitoria ieromonahului Macarie Gușcă, originar din Câlnic, care i-a început zidirea la 15 mai 1905, după punerea pietrei de temelie de către protopopul Maxim din Bocșa. După numai doi ani, biserica a fost târnosită la 19 iulie 1907 de către arhiereul Filaret Musta.

Un rol important în dezvoltarea acestei mănăstiri l-a avut ieromonahul Vichentie Mălău, viețuitor în obștea Mănăstirii Sihăstria, care a fost trimis aici pentru a întări activitatea spirituală și pastorală în rândul credincioșilor. În anul 1958, urmare a Decretului 403 al guvernului comunist, mănăstirea a fost închisă, fiind transformată în casă de copii cu handicap. Au mai rămas câteva călugărițe care se ocupau de îngrijirea bisericii, adăpostindu-se în arhondaric.

După 1989, clădirea mănăstirii a fost retrocedată, iar viața monahală a reînflorit în aceste locuri prin osteneala ieromonahului Ieronim Stoican și a monahiei Filofteia Nistor. În ultimii ani, în curtea mănăstirii, s-au amenajat și sfințit un paraclis de iarnă și un foișor de vară.

Actualmente mănăstirea este îndrumată de monahia stavroforă Varvara Sântiuan care împreună cu cele 12 călugărițe se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitoria, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente