Actualul sigiliu și stema țării intrau în vigoare în urmă cu trei decenii

Stema și sigiliul actual al României au intrat în vigoare în data de 24 septembrie 1992.

În 1989 stema comunistă a fost eliminată de pe drapelul național, tricolorul cu un gol în mijloc în loc de stemă fiind unul dintre simbolurile revoluției.

După ce în 1991 a fost adoptată o nouă constituție, în 10 septembrie 1992, cele două camere ale Parlamentului au adoptat stema și sigiliul țării.

Legea a intrat în vigoare pe 24 septembrie.

Stema constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ține o cruce iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice.

La baza stemei actuale stă stema României interbelice, care a fost proiectată în anul 1921 de heraldistul clujean József Sebestyén, la cererea regelui Ferdinand I al României.

Inițial, a fost îndepărtată coroana de oțel de pe capul acvilei. În 2016, legea din 1992 a fost modificată fiind readus acest simbol.

„Coroana de oțel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfă și lupta străbunilor noștri”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Biserica Ortodoxă Română a îndemnat mereu la cinstirea simbolurilor naționale.

Celebrarea marilor simboluri și valori ale neamului românesc este o datorie permanentă a tuturor, spune Patriarhul României.

Sursă foto: rumaniamilitary.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…