Acad. Ioan-Aurel Pop va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Iași

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va primi joi, 11 mai 2023, titlul Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași.

„Domnul academician Ioan-Aurel Pop este o personalitate marcantă în domeniul istoriei, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât și la nivel internațional, având contribuții deosebite în domeniul științific și academic”, a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Prin acordarea acestui titlu Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele domnului acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase, tradiționale în viitor.“

După ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, în semn de gratitudine, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, va susține pentru audiența universitară ieșeană conferința „Istorie și adevăr“.

Evenimentul se va desfășura în Aula „George Emil Palade“ a instituției de învățământ, începând cu ora 13.

Repere biografice

  • Acad. Ioan-Aurel Pop s-a născut la Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie s Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție.
  • În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”.
  • Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale.
  • Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României.
  • Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al universității clujene.
  • În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, pentru ca în 2010 să ocupe funcția de membru titular, iar din 2018 este președintele Academiei Române.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente