A patra zi a Canonului Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala patriarhală a fost oficiată joi, 6 martie 2014, slujba Pavecerniței Mari, fiind citită în cadrul acesteia cea de-a patra parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost săvârșită de către de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

„Dintre toate canoanele de pocăință pe care le găsim în Ceaslov nici unul nu este mai cuprinzător, mai profund, mai adânc, mai sensibil decât acest cântec al lacrimilor pe care l-a alcătuit Sfântul Andrei Criteanul. Dacă l-am ascultat cu atenție, drept măritori creștini, fiecare dintre noi s-a regăsit într-una sau mai multe cântări, într-una sau mai multe strofe ale acestui cântec de pocăință, ale acestui Canon de o rară și nepământeană frumusețe. Atât e inspirat a fost autorul ei încât a cuprins înlăuntrul celor peste 250 de strofe toată istoria mântuirii, toate exemplele de demult ale celor care s-au îndepărtat de Dumnezeu, dar și a celor care au regăsit calea care duce către El pentru că cei mai mulți dintre cei amintiți în această cântare a lacrimilor au revenit la Dumnezeu, deși la un momentdat s-au îndepărtat de El”, a spus Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei în cuvântul său de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Seminarului Teologic Ortodox din București, dar și de grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea și Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinței, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

Comentarii Facebook


Știri recente