A început proiectul „Pe munte, spre Cruce!”

Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mănăstirea Caraiman, prin Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din Bușteni, organizează, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 21 iulie – 3 august, cea de-a doua ediție a proiectului „Pe munte, spre Cruce!”, informează Ziarul Lumina.

La acest proiect participă tineri creștin-ortodocși, cu vârsta minimă 18 ani, provenind de la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Tinerii vor participa la programul liturgic de la Mănăstirea Caraiman, precum și la acțiunile de ecologizare, vizitarea unor importante și frumoase zone geografice și istorice, drumeții pe diferite trasee montane, discuții libere și seminarii pe teme legate de Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Brâncoveni, eco-teologie, istoricul Mănăstirii Caraiman, relația om-natură și educația privind turismul montan. La finele celor două sesiuni, toți participanții vor primi diplome de participare”, a precizat Cristinel Rusu, inspector în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Proiectul este coordonat de pr. conf. dr. David Pestroiu, consilier eparhial al Sectorului învățământ și activități cu tineretul, diac. Adrian Oancea, inspector eparhial, Constantin Andrei, inspector eparhial, și derulat în parteneriat cu arhim. David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarhul pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor, și cu Fabian-Cristian Radu, licențiat în teologie și psihologie și absolvent al studiilor de master în psihologie.

Prin desfășurarea acestor activități cu tinerii, organizatorii își propun să cultive sentimentul responsabilității noilor generații față de mediul ambiant, față de natură, să promoveze locurile frumoase din țară, dar mai ales să sublinieze „importanța celor două Sfinte Taine pentru creștinul trăitor și exemplul suprem de dragoste pentru Hristos, de tărie în credință și de mărturisire a valorilor credinței creștine, al Sfinților Brâncoveni”.

De asemenea, organizatorii au ales denumirea proiectului „Pe munte, spre Cruce!” deoarece crucea de pe Caraiman „este un simbol al demnității neamului românesc, care reprezintă ea însăși un reper spre cunoașterea și promovarea valorilor perene tradiționale. Într-o lume secularizată, vindecarea spirituală vine dintr-o relație vie cu Hristos prin Spovedanie și Împărtășanie. Omul poate ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu și să se apropie de El și prin contemplarea creației Lui, pe care are obligația morală de a o păstra așa cum i-a fost oferită. Tinerii de astăzi sunt mărturisitorii de mâine, iar jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni reprezintă suferința unui neam întreg și rămâne peste veacuri un simbol al demnității poporului român”.

Tinerii participanți sunt însoțiți de inspectorul Cristinel Rusu, în prima parte a proiectului, și inspectorul diacon Nicolae Ceruță, în partea a doua a proiectului.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Parcul Natural Bucegi, Jandarmeria montană Prahova, Agenția de Turism și Pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române și protoieriile Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente