În imagini: A fost resfințită Biserica Tăietorilor de Sare din Turda

Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită duminică, 8 august 2021, de Mitropolitul Andrei.

©Mitropolia Clujului

Lăcașul de cult poartă hramul „Sfânta Treime” și este cunoscut în zonă ca Biserica Șovagăilor, adică a Tăietorilor de Sare. Este cea mai veche biserică din Turda.

©Mitropolia Clujului

Biserica datează din a doua jumătate a secolului al 17-lea, fiind ridicată pe locul alteia mult mai vechi.

©Mitropolia Clujului

Lăcașul a fost construit de românii ortodocși lucrători ai salinei din Turda, după ce fosta biserică din lemn fusese incendiată în răscoala nobilimii maghiare din Transilvania. Astfel, pentru acordul de a-și ridica o biserică, românii s-au învoit să lucreze la salina turdeană.

©Mitropolia Clujului

Zidurile bisericii au fost extinse în 1988 și astfel s-a dublat spațiul acesteia. Pictura a fost realizată în tehnica fresco de pictorul Petru Tegla. Biserica a fost sfințită în 10 noiembrie 1996, iar în ultimii 6 ani lăcașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de reabilitare atât exterioară, cât și interioară.

©Mitropolia Clujului

La altarul Bisericii Șovagăilor a slujit în anul 1978 ca preot și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înainte de a deveni Mitropolit al Clujului.


Foto credit: Mitropolia Clujului / Marius Romilă, Arhid. Dan Văscu

Comentarii Facebook


Știri recente

Începe Triodul. Treptele spre Postul Mare

Duminică, 5 februarie, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului. Etimologic, cuvântul triod provine…