A fost lansat un volum despre pocăinţă, apărut sub semnătura Pr. Vasile Gavrilă

Cel mai nou volum al Părintelui Vasile Gavrilă, preot paroh la Biserica „Sf. Nicolae” – Ghica –  Paraclis Universitar, a fost lansat luni în Capitală.

Lucrarea este intitulată „În brațele părintești – o perspectivă asupra pocăinței”.

Invitaţi la eveniment au fost Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Conf. Mihai Vladimir Topan de la Academia de Studii Economice.

Părintele Gheorghe Holbea a vorbit despre particularităţile volumului şi explicat ceea ce surprinde acesta în mod esenţial.

„Cred că în centrul acestei lucrări se află Parabola fiului risipitor şi este minunată această îmbinare: cuvintele rostite în lucrare de Părintele Vasile şi aceste scene iconizate de Elena Murariu”.

„Eu cred că preocuparea noastră trebuie să fie aceasta şi anume, faptul că pocăinţa uneşte existenţa omului cu cea a lui Dumnezeu. Adică, se creează această intimitate care se exprimă într-o împreună liturghisire şi Părintele Vasile sugerează acest lucru, o împreună liturghisire neîncetată şi această liturghisire are loc pe altarul inimii omului, iar Dumnezeu este Cel Care are protia slujirii”.

„Părintele centrează lucrarea pe relaţia părinte duhovnicesc şi fiu duhovnicesc. Ceea ce Părintele Vasile reuşeşte să aşeze în această lucrare o experienţă care însumează mai multe generaţii”.

„Lucrul esenţial este tocmai acesta: Spovedania nu este ceva impersonal, Spovedania nu este doar o contabilizare de păcate, Spovedania este de fapt o relaţie profundă care se împleteşte între părintele duhovnicesc şi fiul duhovnicesc, este o taină care are loc numai şi numai în acest context: paternitate duhovnicească – filiaţie duhovnicească. Ceea ce uităm noi de fapt în mod esenţial în taina aceasta a pocăinţei este că Dumnezeu ne cheamă spre a ne împărtăşi de paternitatea Sa dumnezeiască”, a subliniat Părintele Holbea, potrivit Trinitas TV.

Autorul a precizat că lucrarea are trei părţi şi a prezentat punctul central al acesteia.

„O parte din ea este scrisă, rescrisă şi iar rescrisă de peste 10 ani, pentru că a trecut şi prin mâna câtorva persoane care mi-au solicitat să scriu o carte despre spovedanie şi pentru că erau persoane care nu erau persoane foarte apropiate de Biserică şi care acum se îmbisericeau sau reîmbisericeau, erau foarte străine de multe aspecte şi am zis că este cel mai bine ca în forma aceea iniţială să treacă prin mâna lor şi să facă nişte note, să pună nişte întrebări”.

„Prima parte este o parte literară, apoi am abordat problema Spovedaniei ca proces de înnoire a fiinţei umane şi la urmă am ataşat un dialog pe care l-am avut, cu mulţi ani în urmă, cu Părintele Arsenie Papacioc, despre duhovnic şi duhovnicie”.

„Sfatul principal sau mai degrabă linia sau duhul în care poate fi parcursă această carte şi după aceea asumată şi asimilată în viaţa fiecăruia este faptul că omul este fiinţa care se poate renaşte din cea mai de jos cădere şi nu are absolut nimeni porţile închise, ci porţile sunt deschise şi Spovedania, ceea ce noi numim Taina Pocăinţei, este efectiv arta artelor, ştiinţa ştiinţelor care de fapt duce spre îndumnezeirea omului”.

„Mie mi se pare că de fapt ceea ce se lucrează în Biserică, în Taina Spovedaniei şi în Taina Euharistiei, se lucrează îndumnezeirea firii umane. Este fundamental lucrul acesta şi este o şansă pe care o are fiecare om”, a spus Părintele Gavrilă.

Volumul a fost publicat la Editura „Fundaţia Tradiţia Românească”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente