Simpozionul Colocviile Putnei. La eveniment participă profesori universitari și cercetători din România și străinătate

Centrul de Cercetare și Documentare Ștefan cel Mare al Mănăstirii Putna organizează în perioada 30 august – 2 septembrie 2017 ediția cu numărul douăzeci a Simpozionului internațional de istorie Colocviile Putnei. Acesta este parte a manifestărilor dedicate sărbătoririi a 550 de ani de la întemeierea lăcașului de cult monahal.

În acest an, evenimentul are loc în parteneriat cu Mănăstirea Dragomirna care a dorit să-și cinstească printr-o astfel de manifestare culturală pe unul dintre ctitorii mari – domnul martir Miron Barnovschi.

Deschiderea simpozionului va avea loc la Mănăstirea Putna miercuri, 30 august 2017, în prezenţa Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor.

În cadrul festivităţii de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești se vor lansa ultimele numere apărute din revista Analele Putnei, un volum dedicat regretatului profesor Dumitru Nastase și monografia Mănăstirii Dragomirna.

Ediția aniversară este una bogată, cu un număr record de 36 comunicări științifice, care acoperă domenii variate de interes istoric, printre care se află:

  • Arhitectura eclesiastică din vremea lui Ștefan cel Mare;
  • Considerații privind artileria lui Ștefan cel Mare;
  • Un proiect de cruciadă din anul 1500;
  • Relația lui Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș cu Arhiepiscopia de Ohrida;
  • Știri noi despre Sfântul Paisie Velicicovschi;
  • Împrejurările în care moaștele Sfântului Iacob Persul au ajuns la Mănăstirea Dragomirna;
  • Ștefan cel Mare și Mănăstirea Putna în imagini filatelice românești.

Comunicările vor avea loc în zilele de miercuri, joi și sâmbătă la Mănăstirea Putna, iar în ziua de vineri la Mănăstirea Dragomirna.

Printre participanți la manifestare se numără oameni de știință consacrați care se află la prima participare la Colocviile Putnei, precum: Claudia Rapp, profesor la Universitatea din Viena, Daniel Ursprung, de la Universitatea din Zürich, și Adinel Ciprian Dincă, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Aceștia se alătură colaboratorilor consacrați ai Centrului de Cercetare și Documentare Ștefan cel Mare, cercetători și profesori universitari de la Paris, Sofia, Iași, București, Sibiu.

Mai multe detalii despre Colocviile Putnei, ediția a XX-a, puteți afla consultând pagina de internet a Centrului Ștefan cel Mare: www.centrulstefancelmare.ro


Centrul de Cercetare și Documentare Ștefan cel Mare al Mănăstirii Putna a fost înfiinţat în data de 2 ianuarie 2005. Scopul acestuia este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.

De la înfiinţare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul Nicolae Iorga din București nouăsprezece ediţii de comunicări știinţifice, sub numele Colocviile Putnei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…