A apărut primul volum din Colecţia „Sfinţii Părinţi pe înţelesul tuturor” a Editurii Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei

La Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a fost publicată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrareaSfinţii Părinţi despre discernământ (selecţie texte, comentarii şi note de Preot Adrian Agachi). Acest volum reprezintă prima apariţie din cadrul noii colecţii intitulate Sfinţii Părinţi pe înţelesul tuturor, după cum ne informează Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Colecţia Sfinţii Părinţi pe înţelesul tuturor îşi propune să prezinte într-o formă accesibilă învăţăturile Sfinţilor Părinţi pe diferite teme (discernământ, educaţie, libertate, responsabilitate, curaj şi prudenţă, prietenie şi încredere, înţelepciune, dărnicie etc.), reprezentând un sprijin pentru cei care vor să cunoască mai bine rolul esenţial al virtuţilor în viaţa duhovnicească, pentru a putea să sporească lucrarea lor în viaţa de zi cu zi. Volumele colecţiei sunt concepute în formă de carte de buzunar.

Acest prim volum al colecţiei menţionateprezintă diferite texte patristice referitoare la discernământ sau dreapta socoteală. În Cuvântul înainte la această carte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel evidenţiază importanţa virtuţii discernământului: „această virtute se află la originea tuturor celorlalte, ajutându-le să se dezvolte și păzindu-le pentru a le aduce la desăvârșita maturitate și punere echilibrată în lucrare, pentru a fi cu adevărat medicamente duhovnicești împotriva patimilor. Orice virtute lipsită de dreapta socoteală nu crește armonios în interiorul sufletului, ci poate produce o vătămare a acestuia, prin lucrarea fără de măsură care întunecă mintea. Sfinţii Părinţi au avertizat în dese rânduri că un pericol major se ascunde și în lucrarea anumitor virtuţi dacă nu se ţine cont de îndrumarea spirituală a unui duhovnic încercat, ci doar de dorinţa de a ne face propria voie și pentru a fi lăudaţi de ceilalţi creștini. De aceea, ei au considerat drept maică și păzitoare a tuturor virtuţilor, după cuvântul Sfântului Antonie cel Mare, discernământul sau dreapta socoteală, fără de care nicio virtute nu se naște și nu rămâne neclintită până la urmă” (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Cuvânt înainte la Sfinţii Părinţi despre discernământ, selecţie texte, comentarii şi note de Preot Adrian Agachi, Ed. Cuvântul Vieţii, 2015).

Lucrarea redă fragmente din scrierile binecunoscute ale Sfinţilor Părinţi (Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Atanasie cel Mare, Sfinţii Calist și Ignatie Xanthopol, Evagrie Ponticul, Sfântul Ioan Casian, Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Ioan Scărarul, Sfântul Isaac Sirul, Sfântul Isaia Pustnicul, Sfântul Macarie cel Mare, Sfântul Marcu Ascetul, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Nichita Stithatul, Sfântul Petru Damaschin, Sfântul Teodor al Edessei, Sfântul Simeon Metafrastul, Sfinţii Varsanufie și Ioan din Gaza, Patericul egiptean şi Sfintele Canoane) – în special cele din Filocalia românească, în traducerea Părintelui Dumitru Stăniloae –, însoţite de comentarii scurte, care să ofere cititorului posibilitatea de a medita asupra comorii de înţelesuri prezente în acestea.

Volumul poate fi achiziţionat de la pangarele bisericilor şi din librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente