PS Ioan Casian: Învățăm din experiența celor din Boian că dacă dorim să dăinuim trebuie să continuăm să avem biserică

Comunitatea românească din Boian, Canada, a împlinit 125 de ani de existență la finalul lunii iulie.

Prezența românească la Boian este atestată la finalul secolului al 19-lea când români din Bucovina au emigrat acolo.

Pentru a serba cum împlinirea a 125 de ani de prezență pe pământul canadian, românii din comunitate au organizat mai multe activități la care l-au invitat pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Canadei.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat în după-amiaza zilei de vineri la Edmonton de Preotul Gheorghe Petrovan și de președintele Consiliului parohial David Bezovie.

În cele două zile cât a fost prezent în Boian, Episcopul Canadei a fost găzduit de românii din comunitate.

Sâmbătă seară a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, iar duminică dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

În predica rostită, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie și a evidențiat necesitatea bisericii în comunitatea de la Boian.

„Învățăm din experiența celor din Boian că dacă dorim să dăinuim ca și comunitate, trebuie să continuăm să avem biserică căci ea este pilonul și temelia vieții, identității și dăinuirii unei comunități. De acest lucru are nevoie și comunitatea din Boian în acest moment greu prin care a trecut în care biserica monument istoric a fost mistuită de incendiu”.

La sărbătoare au participat Ovidiu Grecea, Consul general, mai mulți reprezentați ai autorităților locale și români din comunitate. Preoții George Bâzgan și Mircea Panciuk au citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în limbile română și engleză.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost sfințită icoana Maicii Domnului dăruită de o familie din Montreal și a fost oficiată o slujbă de pomenirea a Patriarhilor Iustin și Teoctist și a ctitorilor bisericii de la Boian.

Episcopul Ioan Casian a acordat „Crucea patriarhală” pentru mireni doamnelor Janet Bezovie și Darline Iftody Shelemey pentru întreaga activitate desfășurată în slujba comunității.

După slujbă, Episcopul Canadei împreună cu enoriașii au mers în procesiune cu icoana Maicii Domnului în jurul fostei biserici parohiale.

La agapă organizată cu ocazia sărbătorii au participat peste 300 de oameni și au fost susținute mai multe alocuțiuni.

Au transmis salutări: Maria Șerban, Consul onorific emerit al României la Calgary; din partea autorităților canadiene Jackie Armstrong-Homeniuk de la parlamentul Provincial Alberta, Don Gulayee și Sebastin Dutrisac pentru autoritățile regionale.

La sfârșitul zilei Episcopul Canadei, Pr. Gheorghe Petrovan și Pr. Mircea Panciuk dimpreună oamenii din comunitate au participat la sfințirea muzeului local.

Ziua s-a încheiat cu anunțarea mai multor donații pentru reconstruirea bisericii din Boian, mistuită de incendiul din iunie. Episcopia Canadei a donat 20.000 de dolari pentru reconstruirea bisericii.

Foto credit: Episcopia Canadei

Comentarii Facebook


Știri recente