8-9 mai, Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial

Zilele de 8 şi 9 mai au fost declarate Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în al Doilea Război Mondial de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 59/26, din 22 noiembrie 2004, marcate fiind pentru prima dată în 2005, informează Agerpres

Chiar dacă statele membre au zile individuale de victorie, eliberare şi comemorare, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice să comemoreze anual, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu tuturor celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit un.org.

În 2005, pentru prima dată, au fost marcate în 8 şi 9 mai Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, când Adunarea Generală a ONU s-a reunit pentru a marca cei 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, participanţii reafirmând angajamentul pentru pace şi consolidarea Naţiunilor Unite.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Oficial, războiul a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. Cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii, cel de-Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili şi soldaţi, iar transformările geopolitice, social-culturale şi economice survenite au rămas fără egal.

Adunarea Generală a ONU a subliniat în rezoluţiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condiţiile pentru înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a fost fondată la 24 octombrie 1945. Cele 51 de ţări fondatoare şi-au luat angajamentul să menţină pacea şi securitatea la nivel internaţional, prin dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi prin promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viaţă şi a drepturilor omului. În conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace paşnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea şi securitatea internaţională.

Numele eroilor neamului românesc, aşezate în masa Sfântului Altar al Catedralei Naţionale

Cu o zi înainte de sfinţire, lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți a fost așezată în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale, locaș de cult dedicat memoriei celor care s-au jertfit pentru neam și credință. Lista cu cele peste 350.000 de nume a fost aşezată de Patriarhul Daniel.

Numele acestora poate fi consultat pe site-ul Trinitas TV într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”. Cele 1684 pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Foto credit: nationalww2museum.org

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente