52 de pompieri români ajută la salvarea victimelor cutremurului din Albania

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a răspuns solicitării Albaniei de a oferi sprijin în căutarea și salvarea victimelor cutremurului devastator de marți dimineață.

Echipa de salvatori români a ajuns marți seară la Tirana cu două avioane ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN) și activează într-o localitate aflată la 40 de kilometri de capitala Albaniei.

Echipa de salvatori a ajuns la Tirana marți seară. ©MApN

Echipa este formată din 52 de pompieri – salvatori, autorizaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru asemenea misiuni, patru câini pregătiţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi doi voluntari specializaţi în dresajul canin, informează Agerpres.

„Este prima participare a echipei Ro-USAR intr-o misiune reala la solicitarea emisă de Guvernul Albaniei prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, a scris pe Facebook Raed Arafat, Șeful DSU, care a transmis în același timp „condoleanțe familiilor victimelor și mult succes echipei noastre în misiunea lor de salvare”.


Cutremurul cu magnitudinea de 6.4 s-a produs cu câteva minute înainte de ora 4 dimineaţa și a cauzat cel puțin 21 de morți și sute de răniți. Epicentrul a fost localizat la 30 de kilometri nord-vest de capitala albaneză, Tirana, la o adâncime de numai 20 de kilometri.

Cele mai multe victime au fost la Durrës, port de la coasta marii adriatice şi la Thumane, oraşul situat cel mai aproape de epicentrul seismului.

Patriarhia Română a transmis un comunicat prin care îndeamnă la solidaritate cu poporul albanez și propune o colectă pentru cei aflați în suferință și fără adăpost.

Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei a mers în Durrës imediat după cutremur și a pus la dispoziţia victimelor spaţii de cazare în incinta Mănăstirii Sfânta Maria din Durres, exprimându-şi disponibilitatea de a ajuta în continuare pentru depăşirea situaţiei de criză.

Foto credit: MApN

Comentarii Facebook


Știri recente