500 de ani de rugăciune pentru neamul nostru la Suceava: Mesajul IPS Calinic către Simpozionul „Moștenirea Mușatină”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a transmis joi un mesaj cu ocazia începerii Simpozionului Național „Moștenirea Mușatină. Credință – Cultură – Istorie” la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la Sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, adică „500 de ani de rugăciune stăruitoare pentru neamul nostru”, spune ierarhul.

„Simpozionul care se va desfăşura zilele acestea sub egida „Moştenirea Muşatină. Istorie – Credinţă – Cultură”, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, oferă posibilitatea lămuririi de către nume relevante în domeniu a unor teme de o semnificativă importanţă privind patrimoniul istoric, cultural și religios muşatin”, a transmis Înaltpreasfinția Sa.

„Suntem încredinţaţi de faptul că subiectele ce abordează perioada Mușatinilor nu se vor epuiza în cadrul acestui simpozion, fiind încă multe documente în arhive, în biblioteci şi muzee care aşteaptă să fie cercetate şi diortosite de specialişti”, continuă mesajul ierarhului.

„Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, veghetorul spiritual neobosit al Bucovinei şi nu numai, să binecuvânteze această sinaxă culturală şi să vă dăruiască bucuria mântuirii tuturor celor care vă străduiți a desluși istoria celor 500 ani care au trecut de la sfinţirea acestei bijuterii arhitecturale – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”; 500 de ani de rugăciune stăruitoare pentru neamul nostru!”, a încheiat părintele arhiepiscop.

Evenimentul reunește, până în 17 septembrie, istorici, oameni de cultură și oameni ai Bisericii, într-o serie de prelegeri și discuții despre Dinastia Mușatină, care i-a dat Moldovei pe domnitorii Alexandru cel Bun, Sf. Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu.


Anul 2022 a fost declarat Anului Jubileu în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Pe tot parcursul anului se desfășoară seria de manifestări „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, din care face parte și actualul simpozion.

Evenimentele cinstesc memoria celor care, în ciuda vitregiei istoriei, au înălțat monumente de valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional.

Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Dacă opinia unora dintre istorici este corectă, anul acesta s-ar împlini și 620 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun.

Din Anul Jubileu 2022 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au făcut parte conferințe, dar și multe evenimente liturgic-comemorative, precum: resfințirea bisericii din cimitirul Mănăstirii Dragomirna, ctitorită de Logofătul Luca Stroici și Mitropolitul Anastasie Crimca, o procesiune cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, hramul Catedralei Arhiepiscopale, Parastasul Voievozilor, oficiat în Cetatea de Scaun a Sucevei, și multe altele.

Lista completă a evenimentelor din cadrul anului jubiliar 2022 în eparhia Sucevei și Rădăuților. Foto: Facebook / Arhiepiscopia Sucevei

Anul Jubileu 2022 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se încheie în data de 6 noiembrie, cu aniversarea târnosirii Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, Catedrală Arhiepiscopală.


Actualizare: Simpozionul s-a încheiat cu vizitarea Muzeului Mănăstirii Putna.

Foto credit: Arhiva Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente