Arhiepiscopia Sucevei a proclamat 2022 drept „An Jubileu” pentru aniversarea a trei lăcașuri de cult monumentale

În Duminica Ortodoxiei, Arhiepiscopul Calinic a proclamat 2022 drept „An Jubileu” în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru că se împlinesc 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale, precum și a Bisericii „Tuturor Sfinților” din Părhăuți dar și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca.

Evenimentul a avut loc la finalul Liturghiei, pe scena din curtea Catedralei Arhiepiscopale – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

După citirea actului de proclamare, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a precizat că în cursul anului vor avea loc mai multe „evenimente pentru cinstirea memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”, și a prezentat icoana Anului Jubileu.

Evenimentele aniversare vor avea loc în cadrul programului intitulat „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, prezentat în data de 2 martie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În cadrul programului vor fi organizate evenimente culturale, educaționale și religioase.

„Aceste ctitorii, parte înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, arată că, pe lângă creația lui Dumnezeu – natura, omul, creator și iubitor de frumusețe, a creat cultura, a cărei inimă mistică este cultul”, a precizat Părintele Arhiepiscop în hrisovul semnat.

La finalul evenimentului a avut loc prezentarea a două cărți publicate de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, sub egida Anului Jubileu: „Viața și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou”, ediție diortosită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, și „Racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – istorie, credință și artă”.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente