Hram la Suceava: Sfinții mijlocesc să pună Dumnezeu pace în lume, spune PS Andrei

„Sfinții lui Dumnezeu mijlocesc pentru noi și pentru liniște, să pună Dumnezeu pace în lume, între popoare și în sufletele noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei al Covasnei și Harghitei în a doua zi a manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Ierarhul a oficiat joi dimineață Sfânta Liturghie la altarul de vară din curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, avându-i alături pe Arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și Exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe Arhim. Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, și pe clericii de la Centrul Eparhial și de la Catedrala Arhiepiscopală.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

„Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava își deschide larg porțile pentru noi, credincioșii, ca noi să venim, să dăm mâna cu Sfântul Mare Mucenic, primitorul lui Hristos. E o bucurie extraordinar de mare, o bucurie duhovnicească, pentru că Sfântul lui Dumnezeu, Ioan, ne ocrotește, mijlocește pentru noi și ne este drag pentru că duce rugăciunile noastre în fața Tronului Dumnezeirii”, a spus Episcopul Covasnei și Harghitei.

PS Andrei se închină la moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava joi, 22 iunie 2022, în a doua zi a manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

„Sfinții lui Dumnezeu sunt prietenii și casnicii Lui. Ei, prin mucenicie și prin nevoință, printr-o viață aleasă, au ajuns să-I cânte neîncetat lui Dumnezeu cantece de laudă, de preamărire”, a adăugat Preasfințitul Părinte Andrei.

„Ce este un sfânt? Frățiile voastre mi-ați răspunde că a fi sfânt înseamnă a fi asemenea Sfântului Ioan cel Nou. Unii cred că a fi sfânt înseamnă a avea puterea de a tămădui, iar alții cred că a fi sfânt înseamnă a face minuni. Unii cred ca a fi sfânt înseamnă să părăsești lumea și să mergi în pustie, iar alții cred ca a fi sfânt înseamnă a fi un om fără de păcat”, a continuat ierarhul.

„Nu ne cere Dumnezeu să ne mărturisim credința așa cum a mărturisit-o Sfântul Ioan, ci să mărturisim în fața oamenilor pe Mântuitorul și să nu ne lepădăm niciodată de El. Ne cere atașare față de El, ne cere să fim solidari față de El și față de Persoanele Preasfintei Treimi. Și ne mai cere Dumnezeu să luăm Crucea și să-I urmăm, să-L recunoaștem pe el ca Tată, să ducem fără de cârtire bolile și încercările și să le asumăm cu multă smerenie”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Cine ne adună pe noi, dacă nu dragostea față de Dumnezeu și față de oameni? De asta ne este nouă dragă biserica, pentru că ea este instituția divino-umană care îi adună pe copiii ei în brațe și îi duce lui Dumnezeu pe Calea sfinților”, a încheiat părintele episcop.

În cadrul liturghiei, Arhidiaconul Florin Spânu a fost hirotonit preot, iar monahul Efrem Rusu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

La momentul Chinonicului din cadrul Sfintei Liturghii oficiate joi, 22 iunie 2022, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de PS Andrei, au cântat copiii Grupul Vocal „Ulciorașul”, dirijați de profesoara Mariana Maloș. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

La momentul Chinonicului din cadrul Sfintei Liturghii, credincioșii s-au bucurat de un recital al copiilor din Grupul Vocal „Ulciorașul”, dirijați de profesoara Mariana Maloș.

Manifestările au continuat joi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava la ora 19:00 cu un concert de muzică bizantină și apoi cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Concert de muzică bizantină oferit joi, 22 iunie 2022, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, în a doua zi a manifestărilor prilejuite de hramul sfântului așezământ. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților i-a avut alături în slujire pe Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și Exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și Exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și clerici de la Centrul Eparhial și de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de părintele arhidiacon Ilie Leonte, și de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.

A doua zi a manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, joi, 22 iunie 2022, s-a încheiat cu slujba Privegherii oficiată de PS Damaschin la altarul din curtea Mănăstirii Sf. IOan cel Nou de la Suceava, urmată de Sf. Liturghie de noapte oficiată în biserica mănăstirii. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Slujba de noapte a continuat cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Biserica „Sfântul Gheorghe” a așezământului monahal.

Miercuri, în prima zi a manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, a avut loc o procesiune cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pe un traseu de șapte kilometru prin orașul pe care mucenicul îl ocrotește de peste șase secole.


Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”.

Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Dacă opinia unora dintre istorici este corectă, anul acesta s-ar împlini și 620 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi (deschidere); Doxologia.ro / Silviu Cluci (parte din galerie)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente