5 septembrie | Ziua Internaţională a Carităţii recunoaște rolul filantropiei în societate

Ziua Internaţională a Carităţii a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2013 la iniţiativa Ungariei, pentru a recunoaște și promova lucrarea socială întreprinsă prin acte de milostenie, voluntariat și sprijin comunitar.

Pe pagina dedicată zilei pe site-ul ONU scrie: „Caritatea ușurează cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, suplimentează serviciile publice de sănătate, educație, locuire și protecția copilului. Contribuie la progresul culturii, științei, sporturilor și la protejarea moștenirii culturale și a naturii.”

Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii dintre oameni. „Ele promovează și drepturile celor marginalizați și răspândesc un mesaj umanitar în situații de conflict”, mai scrie pe site-ul ONU.

Ziua a fost stabilită în cinstea Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 „pentru activitatea întreprinsă în lupta pentru a depăşi starea de sărăcie şi suferinţă, care constituie o ameninţare la adresa păcii”. Maica Tereza a trecut la cele veșnice în 5 septembrie 1997.

Aceasta ne reamintește că cei care au instituționalizat caritatea prin spitale, azile și cantine sociale, au fost creștinii, încă din vremea Sfântului Vasile cel Mare.

Patriarhul Daniel a afirmat în repetate rânduri că „din ascultarea Evangheliei şi din Sfânta Liturghie a izvorât filantropia, lucrarea caritabilă a Bisericii”. El a subliniat că faptele exterioare ale milei izvorăsc dintr-o schimbare a sufletului:

„Constatăm că nu este suficient să ne rugăm mult. Nu este suficient să fim corecţi, să împlinim formal poruncile, ci este necesară şi o transformare sufletească interioară care ne face mai umani, mai miloşi, cum se zice în popor.”

Părintele Patriarh Daniel a explicat de ce este atât de importantă milostivirea în sufletul omului:

„Pentru că este începutul asemănării omului cu Dumnezeu cel milostiv şi numai cine este milostiv intră în Împărăţia iubirii milostive şi smerite a Preasfintei Treimi.”

Cu altă ocazie, Patriarhul a spus că „milostenia sinceră şi smerită schimbă valoric averile materiale pământeşti în lumina spirituală a faptelor bune, singura pe care omul o ia cu el în suflet când se mută la Cer”.

„Mântuitorul vine tainic spre noi, prin cei săraci şi singuri, prin cei bolnavi şi necăjiţi, prin orfani şi văduve. Să ieşim în întâmpinarea Lui prin milostenie, prin ajutorare frăţească şi prin facere de bine”, îndeamnă Părintele Patriarh.

Biserica Ortodoxă Română continuă să conducă prin exemplu în ceea ce privește faptele caritabile în societatea românească. Numai în cele două luni de stare de urgență impuse de pandemia de Covid-19, Patriarhia Română a oferit sprijin în valoare de 4,3 milioane de euro pentru spitale și persoanele vulnerabile social.

Foto credit: Freepik.com


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente