Patriarhul Daniel: milostivirea şi milostenia devin cale a mântuirii şi a vieţii veşnice

Numai cine este milostiv intră în Împărăţia iubirii milostive şi smerite a Preasfintei Treimi, a spus astăzi Patriarhul României.

În cuvântul rostit în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală, duminică, 27 noiembrie 2016, le-a transmis credincioşilor că milostenia este calea spre mântuire.

Cuvântul de binecuvântare al Preafericirii Sale a fost prilejuit de oficierea Sfintei Liturghii în care a fost citit textul evanghelic ce ne prezintă întâlnirea Mântuitorului cu dregătorul bogat (Luca 18, 18 – 27).

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a subliniat că tânărul bogat era evlavios, dar nemilostiv. Din acest motiv Mântuitorul Iisus Hristos îi spune că îi mai lipseşte ceva ca să fie desăvârşit şi anume, să fie milostiv.

Prin aceasta vedem că milostivirea, ca stare a sufletului, şi milostenia ca faptă a milostivirii, devin cale a mântuirii şi a vieţii veşnice. De ce este atât de importantă milostivirea în sufletul omului? Pentru că este începutul asemănării omului cu Dumnezeu cel milostiv şi numai cine este milostiv intră în Împărăţia iubirii milostive şi smerite a Preasfintei Treimi, a spus Părintele Patriarh, după cum informează Radio Trinitas.

Pentru a dobândi viața de veci, explică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, trebuie să ne transformăm şi să fim mai miloși.

Constatăm că nu este suficient să ne rugăm mult. Nu este suficient să fim corecţi, să împlinim formal poruncile, ci este necesară şi o transformare sufletească interioară care ne face mai umani, mai miloşi, cum se zice în popor. Trebuie să fim mai aplecaţi spre suferinţele şi lipsurile celor din jur. Tocmai de aceea Biserica a rânduit ca această Evanghelie să fie citită acum în Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului. Când Mântuitorul constată cât de greu intră cel cu averi în Împărăţia Cerurilor subliniază că mai uşor este pentru cămilă să treacă prin urechile acului, decât ca un bogat să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Prin aceasta Mântuitorul Iisus Hristos vrea să spună că este dificil pentru cel care şi-a făcut din averile materiale un idol să poată să devină milostiv, să se apropie de Dumnezeu cel Milostiv.

Prin milostenie adunăm  comoară în cer, a mai punctat Patriarhul României.

Cum adunăm noi comoară în Cer folosind averile materiale? Când se face milostenie din lucruri materiale aceste lucruri materiale se transferă la Ceruri sub formă de lumină în suflet. Omul bun are faţa luminoasă şi sufletul luminos. Această lumină a milosteniei este comoara pe care omul o ia cu el în Ceruri după dezlipirea totală de lumea materială. Dumnezeu, când judecă pe oameni, îi judecă într-o clipită după lumina din sufletul lor care este nemuritor: lumina adunată din Sfintele Scripturi, rugăciune, sfintele taine, precum şi din faptele iubirii milostive. Aceasta este comoara pe care nu o fură nimeni, a conchis Preafericirea Sa.

Foto: Ziarul Lumina

***

Comentarii Facebook


Știri recente